Elevi in umbra politistilor intr-o Scoala Altfel
Marţi, a fost o zi specială pentru 30 de elevi ai Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Reşiţa. Profitând de două oportunităţi – Săptămâna „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, pe de-o parte, şi programul naţional „Job Shadow Day”, aflat la cea de-a XIV-a ediţie, pe de altă parte – elevii au beneficiat şi de deschiderea manifestată de instituţia noastră, devenind „umbre” ale unor poliţişti.
Astfel, timp de patru ore, cei 30 de elevi de clasa a XI-a au ales să afle ce înseamnă această meserie chiar în teren, în calitate de „colegi” ai poliţiştilor.
Pentru a-şi putea face o idee cu privire la şansa de a deveni, la absolvirea liceului, elevi ai unei şcoli de agenţi de poliţie sau ai Academiei de Poliţie „Alexandrul Ioan Cuza”, poliţiştii de la Serviciul Resurse Umane şi Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii (cu sprijinul unor absolvenţi ai unor unităţi de învăţământ ale M.A.I., care acum lucrează la Serviciul de Investigaţii Criminale şi la Serviciul de Ordine Publică), au desfăşurat cu participanţii la „Job Shadow Day” o activitate în cadrul campaniei „Şi TU poţi deveni POLIŢIST!”, prezentându-le elevilor atât specificul meseriei de poliţist cât şi oferta educaţională şi condiţiile necesare pentru a deveni poliţişti. Desigur, fiecare dintre cei 30 de elevi participanţi a primit din partea organizatorilor materiale informative cuprinzând detalii, date de contact, informaţii utile referitoare la admiterea în unităţile de învăţământ ale M.A.I.
După această prezentare cu caracter mai degrabă teoretic şi după un scurt instructaj referitor la regulile care trebuiesc respectate pe parcursul desfăşurării activităţilor, elevii au fost împărţiţi în echipe care au fost preluate de poliţişti de la Serviciul Rutier, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Ordine Publică, Poliţia Municipiului Reşiţa şi Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi s-au deplasat în teren, asistând (şi sprijinind) activităţile specifice desfăşurate de poliţişti.
Astfel, elevii au avut ocazia să participe la activităţi de poliţie rutieră (oprirea unor autovehicule în trafic, controlul documentelor, supravegherea traficului rutier), de ordine publică (activităţi specifice pe linie de ordine şi siguranţă publică, patrulare, proximitate, activităţi pe linie de silvicultură), de criminalistică (activităţi specifice de poliţie ştiinţifică, prelevarea urmelor papilare, modalităţi de prelevare şi conservare altor tipuri de urme prelevate din câmpul infracţional) sau de prevenire a criminalităţii (desfăşurarea unei activităţi în comunitate în cadrul
campaniei „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt”, în cadrul căreia au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit materiale preventive). La finalul activităţilor toţi elevii participanţi au primit diplome speciale care certifică faptul că fiecare dintre ei a fost „Poliţist pentru o zi”.
Despre Job Shadow Day, pe scurt
Job Shadow Day este un program organizat la nivel naţional de organizaţia non-profit Junior Achievement România, de obicei în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel – Şă știi mai multe, să fii mai bun!”. Anul acesta s-a desfăşurat cea de-a XIV-a ediţie.
Programul se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, comunități de afaceri şi instituţii publice. În judeţul nostru coordonatorul local al proiectului este prof. Nicolaescu Silvia, de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Reşiţa.
Job Shadow Day oferă elevilor o imagine reală a comunităţii de afaceri şi a locurilor de muncă, îi ajută să-şi identifice interesele, aptitudinile şi modul în care pot să le valorifice pe piaţa muncii şi să găsească mai uşor un răspuns la întrebările „Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”. Prin participarea la program, elevii petrec câteva ore în „umbra” unui angajat din instituţia pentru care optează, având posibilitatea să înveţe mai multe despre un loc de muncă, competenţele necesare şi responsabilităţile aferente lui.
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE