Elevii de la “Eliade” prețuiesc eroii neamului

În sala Europa a Colegiului Național “Mircea Eliade” din Reşita, s-a desfăşurat activitatea „Evenimentele istorice din anii 1916-1918 în istoria națională și locală”. Elevii claselor a VII-a C și D, au avut bucuria și onoarea să-l aibă în mijlocul lor pe doctorul Ovidiu Roșu de la Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Caraș – Severin. Acesta le-a prezentat elevilor instituția pe care o conduce, invitându-i să o viziteze la Caransebeș, apoi i-a introdus în atmosfera primului război mondial.

Este binecunoscut rolul foarte important al scrierilor memorialistice în reconstituirea specificului unei epoci. A fost o lecție de istorie altfel, despre Marele Război cu documente – scrisori, corespondentă, jurnale, fotografii, amintiri de pe front, din spatele frontului, scene de război, suferințe ale oamenilor și cărți scrise de memorialiștii bănățeni, care au adunat aceste izvoare inedite pentru generațiile viitoare. Informaţiile vor putea fi valorificate în cadrul lecțiilor și proiectelor viitoare.

Elevii, coordonați de profesorul de istorie, au pregătit o microexpoziţie omagială și au prezentat rezultatul căutărilor lor despre războiul de întregire națională, despre generalul erou bănățean Ion Dragalina, despre bilanțul războiului, fără să uite de eroii revoluției anticomuniste din 1989, de eroii Timișoarei, în memoria cărora au ținut și un moment de reculegere. Trebuie să înţelegem că eroismul acesta a venit din patriotism, iar a fi patriot, “nu e un merit, e o datorie”.

La activitate a participat doamna director adjunct Cristina Perța, care a adus câteva mărturii de la bunicul care a luptat pe front și a făcut aprecieri despre necesitatea unor asemenea acţiuni, pentru cultivarea sentimentelor de respect și apreciere față de înaintașii care s-au jertfit pentru țară.

Activitatea de astăzi face parte din Proiectul eTwinninig “România și teritoriile românești înstrăinate”, desfășurat în parteneriat cu școli din Republica Moldova și din România, în anul când sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Proiectul are ca scop: aprofundarea cunoștințelor elevilor despre evenimentele și personalitățile anilor 1916 – 1918 din cadrul istoriei naționale și locale și promovarea dragostei de neam și țară utilizând comunicarea și colaborarea.


Prof. Ghiorghița Fercea

Comentarii

comentarii