Episcopul de Plzen, František Radkovský, în vizită în comunităţile cehe din Caraș Severin, primul muzeu al cehilor din România

Casa cehă sau „cesky dum”, cum o denumesc localnicii, este amenajată în stil rustic cu o serie de dependinţe, şură, anexe gospodăreşti şi grădină.
După pelerinajul de la Maria-Ciclova, în Banatul Montan, Excelenţa Sa František Radkovský, episcop diecezan de Plzeň (Pilsen), a efectuat o vizită într-o bună parte din comunităţile de limbă cehă din partea de sud a Diecezei de Timişoara, de-a lungul Dunării: Gârnic, Sfânta Elena, Liubcova, Berzasca şi Eibenthal. Episcopul Radkovský, însoţit de încă un preot şi două surori din congregaţia Sf. Cruci, a sosit mai întâi în comunitatea parohială din Gârnic. Radkovský a binecuvântat prima casă-muzeu a minorităţii cehe din România. Casa cehă sau „cesky dum”, cum o denumesc localnicii, este amenajată în stil rustic cu o serie de dependinţe, şură, anexe gospodăreşti şi grădină. Clădirea nou construită a fost inaugurată în prezenţa autorităţilor locale, a deputatului Adrian Merka, reprezentantul cehilor şi slovacilor din România în Parlamentul de la Bucureşti şi a Excelenţei Sale Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti. Muzeul arată ca o casă etnografică, cu mobilier, obiecte şi elemente ale cluturii cehe din Banatul Montan.
Fondurile pentru realizarea casei au fost obţinute în proporţie de 75% de Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, iar în proporţie de 25% au fost donate de Republica Cehă. František Radkovský a venit în România la invitaţia Excelenţei Sale Martin Roos, episcop de Timişoara, a Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România, respectiv a conducerii acestei uniuni, din judeţul Caraş-Severin şi a preoţilor-parohi ai comunităţilor acestui grup etnografic şi lingvistic.


preluare adevarul.ro

Comentarii

comentarii