Este mai usor acum la examen – Modificări survenite la probele și condițiile de recrutare pentru școlile militare

Direcția Informare și Relații Publice a Ministerului Afacerilor Interne a remis un comunicat de presă prin care informează cetățenii asupra faptului că ieri, 22 noiembrie 2017, au fost publicate în Monitorul Oficial normele cu privire la introducerea traseului aplicativ pentru proba de verificare a aptitudinilor fizice la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru cei recrutați în vederea ocupării prin concurs a unor posturi vacante.

Prin introducerea traseului aplicativ la admitere se verifică aptitudinile fizice ale candidaților prin parcurgerea a 11 elemente de dificultate într-un timp de maxim 2 minute și 25 de secunde.

Una dintre consecințele introducerii acestei noi modalități de testare a calităților fizice este eliminarea criteriului de înălțime. În aceste condiții parcurgerea noilor probe impune candidaților o anumită statură sau calități fizice deosebite pentru terminarea traseului aplicativ în timpul menționat.

Eliminarea limitei de înălțime pentru candidați este în acord, inclusiv cu hotărârile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care recomandă MAI să elimine acest criteriu, dar și cu unele soluții pronunțate de diverse instanțe de judecată.

O abordare asemănătoare a probelor sportive se regăsește și la admiterea în școlile ministerelor de interne din mai multe state europene, precum: Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania.

O altă modificare prevede ca persoanele care vor candida la școlile pentru subofițeri – pompieri sau participă la concursurile organizate pentru posturile vacante din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt exceptate de la interdicția de a avea semne particulare sau tatuaje neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară.

Astfel, cei care doreau să urmeze o carieră militară alături de pompierii profesioniști, dar care nu îndeplineau condițiile fizice, au acum posibilitatea înscrierii la concursul de admitere în școlile militare.

Cererile de înscriere la concursul de admitere se depun la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”SEMENIC” al Judeţului Caraș-Severin, până la data de 5 decembrie 2017, de luni până vineri, între orele 08:00-16:00.

Compartimentul Informare si Relatii Publice

Comentarii

comentarii