Este Resita un oras nesigur? Ce spun politicienii!?

Este Resita un oras nesigur? Ce spun politicienii!?. Reșița a devenit un oraş ”deschis” infracțiunilor cu autor neidentificat. Dovadă stă răspunsul primit de la Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, la solicitarea PLUS. Potrivit datelor furnizate, procentele în privința identificării autorilor furturilor, în ultimii trei ani, se prezintă astfel:

 201720182019
Furturi din locuințe16,74%22,62%27,71%
Furturi din autoturisme25,36%42,10%45%
Furturi din societăți comerciale35,52%42,33%43,40%

Cu alte cuvinte, anul trecut, doar 46 din 166 de autori ai furturilor din locuințe au fost identificați. Pe lângă lipsa de interes a celor care ar trebui să ne facă dreptate în fața infractorilor și administrația locală a ignorat complet siguranța urbană.

 În contextul rezultatelor prezentate, măsura în care, noi, locuitorii unui oraș suntem capabili să trăim, să muncim și să ne vedem de viața noastră fără teama de a fi agresați, furați sau tâlhăriți ar trebui să ne preocupe din ce în ce mai mult.

Ar trebui să ne punem mai des problema siguranței urbane și să ne uităm mai atent la ceea ce fac aleșii, administrația și organele abilitate în materie de prevenție a criminalității. Dacă am face asta, am constata că problema siguranței nu este foarte sus pe agenda politică sau pe cea publică. Este greu de spus de ce administrația publică și decidenții politici consideră că este mai puțin important acest aspect al vieții urbane. 

Este nevoie să nu gândim spațiile publice doar din punct de vedere estetic sau funcțional, ci și din punct de vedere al capacității acestora de a preveni producerea actelor delincvente și a infracțiunilor. Cele mai sigure orașe din lume au prevăzute sisteme de monitorizare și control al traficului, sisteme de monitorizare video în zone aglomerate, în vehiculele de transport public precum și sisteme mobile de monitorizare.

Este Resita un oras nesigur? Ce spun politicienii!?. În același timp, ministrul internelor, domnul Marcel Vela, ar trebui să fie preocupat mai mult de modul în care poate îmbunătăți activitatea inspectoratelor de poliție și mai puțin de socializare pe facebook. Nu de alta dar, de la victimele infractorilor neidentificați cu siguranță nu va primi ”like”.

                                                                                Daniel Toma,

                                                                   Președinte PLUS Caraș-Severin

Comentarii

comentarii

One thought on “Este Resita un oras nesigur? Ce spun politicienii!?

  1. Siguranta in acest oras ,daca i se mai poate spune asa,se degradeaza de la ora la ora.Pe nimeni nu intereseaza nimic vis-a-vis de siguranta cetatenilor,a disciplinei in acest mizer oras.Ziua in amiaza mare de la Intim la Kaufland vedem „diasporenii” cat si natia alba cu iesiri demne de comuna primitiva.Nimeni nu intervine Politia se plimba cu masinile si intorc capul,iar politia aservita primarului si acolitilor nu deranjeaza,se fac invizibili imediat…de…anul alegerilor intram tare in oameni nu ne voteaza.Oricum „politia comunitara”este o gluma platita gras din banii nostri ca sa pazeasca interesele asa zisilor „imaculati” din staful primariei…sunt experti in a prosti omul in fata…Aceasta adunatura de „guzgani locali” ar trebui RASA din Romania sau sa redevina pentru ce a fost infiintata..sa pazeasca florile primarului..penibil oras,penibila organizare

Comments are closed.