Etnicii germani din Banat au deschis Fășangul cu Sărbătoarea Tăițeilor FOTO

De sâmbătă și până la sfârșitul acestei luni, etnicii germani din Banatul Montan vor participa la o serie de manifestări specifice perioadei Fășangului. Ca în fiecare an îndealtfel, în decursul a 4 săptămâni membrii Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin vor desfășura manifestări specifice Fășangului: sărbătoarea tăițeilor, carnavalul culorilor, sărbătoarea gogoșilor, parada cârnaților și tradiționalul bal mascat, care va încheia perioada distracției de dinaintea Postului Paștilor. Ca în fiecare an sărbătoarea tăițeilor a deschis Fășangul.

Intrarea în Postul Mare este marcată festiv potrivit tradiției de etnicii germani, care și azi se distrează așa cum o făceau și strămoșii lor. Timp de mai bine de o lună, ei sărbătoresc Fășangul. Balul mascat, festivalul gogosilor, sărbătoarea tăițeilor, sunt doar câteva dintre evenimentele care îi adună în această perioadă pe etnicii germani la Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin. Pentru că sediul Forumului este neîncăpător pentru toți dornicii de a participa la sărbătoarea tăițeilor, s-a decis să se organizeze două sărbători separate: pentru tineri și pentru adulți.

Alexandra Damșea a făcut și de această dată onorul de gazdă: ne-a dus la bucătărie și ne-a arătat cum se fac cei mai delicioși tăiței cu sos. Câteva femei trebăluiesc pe la bucătărie. Două castroane mari sunt pline deja cu cașcaval ras, într-o cratiță sosul se încălzește agale pe foc. Alături se fierb tăițeii. In timp ce cei aproape 50 de copii cântă și dansează, tăițeii sunt numai buni de pus în farfurie.

Se încing discutiile. Nu inteleg prea multe ce spun, pentru ca vorbesc in germana. Gesticuleaza mult si dau deseori aprobator din cap. S-a organizat un concurs – cine mananca mai multe portii de taitei in cinci minute. Premiul a fost o ciocolată

Până la urmă aflăm și rețeta:

Ingrediente: ceapa, sos de rosii, boia iute, piper, maghiran, carne tocată, tăiței de casă, cascaval.Ceapa se toaca, se pune la prajit. Cand s-a rumenit se stinge cu putina apa, apoi se adauga sosul de rosii si condimentele. Cand da in fiert se pune mezelul tocat marunt si se lasa pe foc 20 de minute. Intre timp se fierb tăițeii in apa sarata in care am adaugat putin ulei. Cand taiteii au fiert se pun in farfurie, deasupra se pune sos si cascaval ras.

Comentarii

comentarii