Europa riscă o fărâmițare naționalistă, după unda de șoc produsă de Catalonia

Europa privește cu încordare ceea ce se întâmplă în Spania. Indiferent de rezultatul referendumului, Uniunea Europeană nu va interveni pe un subiect atât de delicat, din cauza riscului ca și alte regiuni ale blocului comunitar să vrea să-și declare independența, ducând nu la o federalizare dorită, ci la o fărâmițare pe criterii naționaliste, anti-UE.

Prezenţa la referendum a fost, conform organizatorilor, de aproximativ 42,3%. Numai 770.000 de cetățeni ar fi fost împiedicați să voteze. A fost sau nu a fost referendum, Spania este deja în criză, cu bascii, în coaliția de guvernare, amenințând că vor să se despartă de o Spanie tot mai departe de principiile democratice. Oficialii europeni s-au exprimat ferm în sprijinul Guvernului de la Madrid și pentru respectarea Constituției.

Separatiștii europeni își pregătesc „armele”

Din Spania spre Scoția, Belgia, Franța, spre fostele țări incluse în Imperiul Austro-Ungar, cum ar fi Slovacia, România sau zone din Italia, separatiștii simt că acum este momentul să atace „ordinea europeană”.  Orice încălcare regională a a unei autorități centrale amenință autoritatea de la Bruxelles. Bascii din Spania, flamanzii din Belgia, scoții, corsicanii, minoritățile maghiare din Slovacia și România, ciprioții din nordul Turciei, naționaliștii din Tyrolul italian și Pandania se vor simți îndreptățiți să ceară independența. Tulburările din Spania pot porni o reacție în lanț ce va pune în pericol existența blocului comunitar, tocmai când lideri precum președintele francez, Emannuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, cereau o uniune mai strânsă, mai bine apărată, economic și militar.

Și tulburările în Spania abia acum încep. 44 de organizații, printre care principalele sindicate și două asociații pro-independență, au făcut apel la o zi de grevă generală și la mobilizări masive pentru marți, în Catalonia. Mariano Rajoy l-a desemnat pe Carles Puigdemont drept unul dintre responsabilii crizei catalane, acuzându-l că a promovat „încălcarea legii și ruptura conviețuirii”. „Nu căutați alți vinovați, pentru că nu sunt”, a precizat acesta.

Organizarea referendumului ar putea atrage sancțiuni judiciare. Puigdemont și întregul executiv catalan sunt deja vizați de o anchetă penală pentru „nesupunere și deturnare de fonduri publice”, în legătură cu organizarea referendumului. La 25 septembrie, procurorul general al Spaniei a sugerat că arestarea lui Carles Puigdemont rămâne o posibilitate. S-a făcut apel la utilizarea de către Madrid a articolului 155 din Constituție, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei. Această confruntare politică este considerată în Spania cea mai gravă criză de după lovitura militară eșuată din 1981.

 

Sursa: http://romanialibera.ro/actualitate/international/europa-risca-o-faramitare-nationalista–unda-de-soc-a-cataloniei-poate-deveni-un-adevarat-cosmar-pentru-bruxelles-471824

 

 

Comentarii

comentarii