EXCLUSIV Dezastru în Domogled, arde pinul negru de Banat din Parcul Național Domogled VIDEO

DSC03864Incendiu devastator în Parcul Național Domogled- sute de exemplare din specia protejată ,,Pinul negru de Banat” au căzut pradă flăcărilor. Pompierii din patru județe au fost mobilizați și azi se așteaptă ale întăriri. Aproape 500 de oameni acționează în dispozitivul creat în Domogled.
Focul a izbucnit miercurea trecută într-o pădure de foioase din Parcul Natural Domogled-Valea Cernei, într-o zonă foarte greu accesibilă. Primii care au acționat în zonă au fost pompierii militari de la ISU Semenic din Caras Severin, dar fiindcă focul se extindea u repeziciue, lor li s-au alăturat pompieri militari și pădurari din județele Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Gorj- în dispozitiv fiind acum în jur de 500 de oameni.
Scopul lor era să limiteze extinderea incendiului spre pădurile de pin negru de Banat- specie endemică, monument al naturii. Terenul este deosebit de accidentat și se poate acționa doar cu lopata, paleta și apă cărată în pet-uri cu ranița de către militari, pădurari și rangeri ai parcului.
Focul pornit miercuri de la trăsnet de pe un versant, a reușit să treacă joi peste creasta muntelui ajutat de vântul care bate deosebit de tare și mai ales, de seceta de pe munte. Incendiul s-a extins și mai mult in decursul nopții de vineri spre sâmbătă. Acum, peste 100 de hectare de pădure și pin negru de Banat au fost mistuite de foc.
În ajutorul pompierilor și pădurarilor au venit încă de vineri două elicoptere al MAI care au fost dotate la Timișoara cu un recipient special cu care se cară apa din Barajul de pe Cerna și se aruncă peste foc, dar rezultatele sunt destul de slabe din cauza vântului puternic și a vegetației dese din zona Domogledului.
Din păcate, unul dintre pompieri a căzut pe panta abruptă și a suferit mai multe fracturi.
Aproape 450 de oameni acționează în acest moment în Masivul Domogled pentru stingerea incendiului care a intrat deja în pădurile cu pin negru de Banat din Parcul Național. De la drumul principal și până în locurile în care acționează pompierii, jandarmii și silvicultorii, sunt cel puțin 3 ore de urcat pe pante abrupte sau cleanțuri. În aceste condiții, este greu ca cineva să poată transporta alimente și apă pentru atâția oameni care acționează în dispozitiv.
Realizând că alimentele și apa s-au terminat, polițiștii din Băile Herculane împreună cu mai mulți agenți economici au demarat o acțiune de sprijin a colegilor lor aflați la stingerea focului.
În prima fază, oamenii legii au pus mână de la mână și au cumpărat conserve, pâine și apă ce vor fi transportate la locul incendiului. În același timp, Sindicatul SPPC din Poliție, a sprijinit acțiunea cumpărând peste 300 de pet-uri cu apă minerală.
Unii agenții economici din stațiune precum și membrii Asociației de Turism Băile Herculane, au aflat de acțiunea polițiștilor și s-au raliat și ei acestora cu donații în alimente neperisabile, apă și pâine.
Astăzi, spre locul dezastrului vor porni alte transporturi de alimente. Hotelurile Dacia, Diana, și Afrodita au gătit mâncare caldă pentru cei aproape 500 de pompieri ce acționează în munte.
Miercuri, acțiunea va fi reluată de alți agenți economici care vor găti și ei pentru pompieri: fie că sunt de la isu, jandarmi, pădurari sau voluntari civili. Acolo sus în munte, în fața flăcărilor, toată lumea este doar pompier și luptă să salveze cea mai de preț bogăție a zonei: pinul negru de Banat și Parcul Național.
Ziua 1

Ziua a doua

Comentarii

comentarii

Un comentariu la „EXCLUSIV Dezastru în Domogled, arde pinul negru de Banat din Parcul Național Domogled VIDEO

  • 7 august 2013 la 1:20
    Permalink

    domnule dan popovici pune mina pe o lopata si treci sa ajuti pompieri nu mai vb aiurea

Comentariile sunt închise.