EXCLUSIV FOTO COD PORTOCALIU de inundatii pe Dunare. Barajul Porțile de Fier este golit in regim de urgență Apele fluviului au crescut cum nu s-a mai intamplat in ultimul secol

Golf Orsova (4)Situatie alarmanta pe tot malul Dunarii, de la Baziaș la Portile de Fier și pana la varsare, dupa ce apele fluviului au crescut in tarile din amonte mai rau ca niciodata in ultimul secol. În Serbia și Bosnia Herțegovina sunt inundate sute de localități – oamenii sunt evacuați din case cu bărcile și elicopterele.
În România, angajații de la Porțile de Fier, golesc barajul în regim de urgență. La Orșova, pontoanele sunt deja pe uscat și malul s-a retras cu aproape 50 de metri în golf. Nivelul apei este mai scăzut cu cel puțin patru metri decât în mod normal. Stavilarele sunt deschise iar apa este golită din baraj și prin tunelurile turbinelor care uzinează la capacitate maximă. În golful Mraconia, de sub ape, au apărut la vedere ruinele vechii mănăstiri Mraconia. În exclusivitate, InfoCs vă prezintă câteva fotografii realizate sâmbătă seara în Golful Cernei și la Orșova.
Hidrologii au emis cod portocaliu de inundatii, de la intrarea Dunarii in Romania pana la Zimnicea.
Vizate sunt zonele din Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman. In unele locuri apele au inundat deja zeci de hectare de culturi, iar pericolul se apropie vertiginos.
In 8 judete, hidrologii au anuntat de duminica cod galben de inundatii.
In localitatea Gruia, din judetul Mehedinti, primul punct de masurare a nivelului Dunarii in tara noastra, oamenii au instalat instrumente noi de inregistrare a cotelor: de pana la 8,4 metri, in loc de maximum sapte.
De trei zile apele tot cresc, iar satenii au primit cu spaima avertizarile hidrologilor.
Mulțumiri lui Radu pentru fotografii.

Comentarii

comentarii