EXCLUSIV FOTO VIDEO Revelionul sârbesc cu muzică și dans la maxim, la Reșița

_IMG8605În România, peste 40 de mii de minoritari sârbi, rusi, lipoveni si ucraineni celebreazã sãrbãtorile de iarnã dupã ritul vechi. Crestinii ortodocsi de stil vechi respectã traditiile si obiceiurile celor de stil nou, cu singura deosebire cã acestea sunt decalate cu 13 zile. Decalajul a apãrut în anul 1924, când o parte din crestinii ortodocsi au refuzat sã adopte Calendarul Gregorian, mentinându-l pe cel Iulian.
Chiar dacă ne apropiem cu pași repezi de jumătatea unii ianuarie a anului nou 2014, și sărbătorile de iarnă au cam trecut, pentru alți conaționali ai noștri, dar de alte etnii, acestea sunt încă în toi.
Este de acum tradițional ca la Reșița să se strângă câteva sute de petrecăreți pentru a se distra de revelionul sârbesc. Toți au venit să vadă renumite vedete ale muzicii poplare sârbești- artişti aduşi special de comunitate din Serbia. Musafirii au sosit de la Timișoara, din Arad, București, Medias, Oradea, dar și de peste hotare.
Data de 13 ianuarie este una norocoasã pentru cei care celebreazã sãrbãtorile de iarnã, dupã calendarul Iulian, cãci in noaptea de luni spre marți, indiferent de etnie si de locul unde se aflã, ortodocsii de rit vechi din întreaga lume sãrbãtoresc, la douã sãptãmani distantã de cei de rit nou, Anul Nou.
La Reșița au petrecut împreună revelionul sârbesc peste 400 de oameni: sârbi, români, germani, unguri sau ucrainieni. La ora unu la Reșița, dar după ora oficială de la Belgrad, ora 12, mesenii și/au urat La multi ani si petrecerea a durat pana la ziua.

Comentarii

comentarii