EXCLUSIV Mortalitate piscicolă pe Bistra

Autoritățile- de la poliție și terminând cu Garda de Mediu și Prefectura, au intrat în alertă la sfârșitul acestei săptămâni.

 

Motivul a fost unul deosebit de grav: pe un sector de mai bine de cinci km, pe râul Bistra în aval de Bucoca, au fost semnalați pești morți. Situația este cu atât mai gravă cu cât dimensiunea acestora variază de la la 2-3 cm, la exemplare de aproape 15 cm. Speciile afectate sunt din toată gama care trăiește în apa Bistrei: de la păstrăv și mreană și până la caras sau scobar.

Primii au intrat în acțiune specialiștii de la Apele Române care au prelevat probe de apă dar și sol, nisip și vegetație de pe albia râului. Și cum primul gând a fost că este vorba despre o sursă de poluare voită sau accidentală sau braconaj, Garda de mediu a început să cerceteze zona.
La rândul lor, polițiștii au demarat o anchetă pentru a afla ce se întâmplă și care ar fi cauzele.

,,Am efectuat analize pe eșantioanele de apă recoltate din mai multe zone. Am analizat depunerile în albia râului, dar…….apa este ca de izvor. Este cunoscut faptul că apa Bistrei are o calitate deosebită în zona Bucova – Băuțar. Nu am găsit absolut nici o urmă de poluant sau de toxine în apă” spune inginerul Wili Szabo de la Apele Române Caraș Severin. ,,Se întâmplă de multe ori ca atunci când debitul este scăzut pe râurile de munte- așa cum este cazul acum și pe Bistra, să apară așa zisul ,,stres al peștilor” când populația piscicolă moare pe capete. Noi am recoltat probe și am dat spre analizare exemplare de pești la DSV pentru a face analize toxicologice complete, dar repet, din punct de vedere al calității apei, nu avem nici o problemă” mai spune Wili Szabo.

Un raport complet va fi făcut public la începutul acestei săptămâni.

Vom reveni cu amănunte.

Comentarii

comentarii