EXCLUSIV Povestea neștiută din spatele tânărului de 16 ani prins de grăniceri cu 1.000 de pachete cu ţigări de contrabandă la Zlatița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Socol au depistat un cetăţean român în vârstă de 16 ani, care a încercat să introducă ilegal în ţară, pe jos, pe la „frontiera verde”, cantitatea de 1.000 de pachete cu ţigări de contrabandă.
Totul s-a petrecut vineri în jurul orei 20.30, când poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Socol care patrulau în zona Zlatița, au observat cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, o persoană care se deplasa pe jos, pe câmp, dinspre frontiera cu Serbia spre interiorul ţării, transportând doua bagaje în spate.

Mai exact, totul s-a petrecut la intrarea în Zlatiţa dinspre Socol. Copilul a fost surprins de polițiștii de frontieră în timp ce se apropia de drum dinspre câmp. A urmat procedura de rigoare: tânărul D.V. a fost dus la pichetul grănicerilor unde i s-a luat o declarație, pachetele de țigări au fost confiscate și povestea se va opri aici fiindcă făptuitorul are doar 16 ani. Deci – este minor.

De fapt, aici este vorba de o adevărată structură privind contrabandă cu țigări în zona respectivă și nu numai. Tânărul a fost folosit pe post de cărăuș fiind momit cu câțiva lei. ,,Partenerii” sârbi din afacerea cu țigările, au adus pachetele cu țigări până la malul românesc al Nerei – nici prea multe și nici prea puține ca afacerea să fie rentabilă – doar atâtea cât să poată fi cărate de acești copii până în locul în care să fie preluate de adulți, de cealaltă verigă a lanțului de contrabandiști și duse mai departe unde, fie sunt plasate pe piața neagră, fie sunt vândute la un alt intermadiar.

Sursele din zonă ne-au spus că utilizarea minorilor pe post de cărăuși, a devenit o practică tot mai des folosită fiindcă aceștia nu răspund în fața legii ca un adult pentru aceeași faptă. În plus, valoarea țigărilor traficate nu este așa de mare pentru a nu se încadra la fapte mai grave. De cele mai multe ori, familia tânărului se alege cu o amendă, marfa este confiscată și totul se termină aici. Tânărul provine dintr-o familie cu o situația financiară foarte grea. Are doar mamă și o bunică. Tatăl i-a murit în urmă cu aproximativ un an, iar singurul venit este pensia de urmaș și alocația copilului. Este un copil, vede multe, tentațiile sunt mari și poate ar vrea și el să ăși permită să-și cumpere o pereche de teniși sau un trening mai altfel. Și atunci intervin ,,gușterii” care se folosesc de naivitatea copiilor. Fiindcă asta este și V.D. – un copil mai mare. Nici măcar nu i-a dat mustața.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar ţigările, în valoare de aproximativ 10.000 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării, la finalizarea cazului urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments