EXCLUSIV VIDEO Armăsarul Giany, salvat de la moarte de pompierii militari și salvamontiști

armasarIntervenție deosebit de grea a pompierilor militari reșițeni din cadrul ISU Semenic. Mai exact, pompierii militari și salvamontiștii din Reşiţa, au avut o aseară o intervenție maraton de vreo 6 ore pentru salvarea unui cal ce a căzut într-o râpă de vreo 20 de metri pe unul din dealurile dinspre comuna Dognecea.
Pompierii militari au mers pe jos mai bine de 5 km până au ajuns la râpa în care căzuse calul, dar au realizat că practic nu au ce face în fața animalului de vreo 400 de kg fiindcă la locul evenimentului, nu s-a putut ajunge cu autospecialele de intervenţie din dotarea ISU CS – drumul fiind foarte greu accesibil.

În acest caz, pompierii s-au întors în unitate, au confecționat un brâu special și au cerut sprijinul Serviciului Salvamont din judeţ. Dotați cu o puternică mașină de salvare și intervenție de teren, salvamontiştii, nu numai că au ajuns la faţa locului, dar cu ajutorul dispozitivului confecționat de pompieri, au şi tras animalul afară cu ajutorul troliului din dotarea autosalvarii speciale.
Toată lumea a făcut câte ceva și cu toții au contribuit la salvarea bietului cal ce era dispărut de acasă de peste 24 de ore până ce a fost găsit. Armăsarul, care are undeva la vreo 400 de kg, a fost tras la deal pe o pantă foarte abruptă cu o înclinaţie de aproximativ 70 de grade. Toată lumea a răsuflat ușurată când au văzut animalul pe coama dealului.
Armăsarul – pe numele său Giany – nu a suferit leziuni majore în timpul acţiunii de salvare şi a „colaborat” foarte bine cu salvatorii. Ba am putea spune că a fost foarte fericit când pompierii i-au adus iarbă şi apă, la finalul intervenţiei. Din păcate, deşi s-a ridicat singur pe picioare, ca parcă pentru a le mulţumi salvatorilor săi, calul șchioapătă puternic de un picior din spate. În acest caz, el va fi consultat de un medic deoarece în cazul unei fracturi, viitorul lui va fi foarte sumbru. Un cal cu un picior rupt, practic nu mai are nici un viitor, destinația lui finală fiind doar abatorul.
Practic, aceasta a fost o a doua colaborare și intervenție de acest fel între pompieri și salvamontiști. Prima acțiune comună a avut loc acum vreo trei ani la Topleț când o turmă de capre a fost salvată de pe niște stânci cu ajutorul……..tirolianei. Probabil că încornoratele au fost singurele din neamul lor care au avut ocazia unei plimbări peste prăpăstii într-un asemenea mod.

Comentarii

comentarii