EXCLUSIV VIDEO Festivalul Internațional de Jaz de la Gărâna la a XVII a ediţie şi povestea merge mai departe

_IMG1323Prima zi a Festivalului Internațional de Jaz de la Gărâna a debutat așa cum scrie la carte: cu o ploaie bogată, de munte ,,made în Gărâna” care a căzut din belșug peste cei aproape 3000 de spectatori ce au fost prezenți aseară în Poiana Lupului. Pentru astăzi, vineri, se așteaptă un număr dublu de iubitori ai acestui gen muzical iar numărul lor va fi și mai mare sâmbătă și duminică. Prin aceasta, s-a dovedit încă odată că Marius Giura, este și în acest an, ,,omul care aduce ploaia” fiindcă de câțiva ani buni, chiar dacă a fost secetă în restul perioadei- exemplu este anul trecut, în timpul festivalului, s-a pus câte o ploaie serioasă iar în ultimii doi ani, apa a luat și câteva corturi din locul de campare. Chiar dacă furia apelor a dus la vale corturi, haine și cutii de bere sau cu alimente, nimeni nu a pățit nimic.
Este clar că Gărâna a devenit deja un nume în rândul iubitorilor de jazz din întreaga ţară, dar şi de peste hotare. Vorbim de a XVII a ediție deja și să nu omitem faptul că de vreo opt ani, Giura a adus în Poiana Lupului ,,spuma și elita mondială” a acestui gen de muzică. Și aici vorbim de artiști de ,,peste ocean” fie de la est sau de la vest, fiindcă pe Semenic au urcat și americani, și canadieni sau argentinieni, dar și japonezi sau filipinezi. Asiaticii, latinii, nemții și în general europenii, sunt ca la ei acasă la Gărâna.

În schimb, proprietarii de pensiuni nu pot ţine pasul în această perioadă cu numărul mare al celor ce doresc să se cazeze pe timpul festivalului. Și asta an de an. În 2013 avem ca și anul trecut, 4 zile de festival, adică din 11 și până în 14 iulie. Unde mai pui că la Gărâna, sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână, peste 30.000 de turiști. Fără laude deșarte, trebuie spus că Marius Giura a făcut din acest festival ce se adresează unui anumit segment de iubitori ai muzicii, cel mai mare festival de jaz în aer liber iar anul trecut, media spectatorilor a fost undeva la 7- 8000 de oameni la un spectacol. Și asta în aer liber, cu ploaie și răcoare de munte la 1000 de m altitudine.
Locurile din pensiuni au fost rezervate chiar înainte de Paşte, în condiţiile în care gazdele le-au păstrat pentru cei care se cazează aici de ani de zile. Ofertele nu sunt de o noapte, ci pentru întreaga perioadă de desfăşurare a festivalului. Unii își fac concediul la Gărâna în această perioadă tocmai pentru a prinde și festivalul de jaz. Multe locații oferă un regim de demi-pensiune, iar un pachet de acest fel ajunge la 1000 de lei.
Cu toată această penurie financiară care parcă nu mai trece, iubitorii de jazz vor fi prezenţi în număr mare şi în acest an şi nu vor fi deranjaţi dacă vor dormi în rulote sau corturi. Important e să fie prezenţi la cel mai mare festival din ţară, unde, anul acesta, vor concerta nume de referință ale jaz-ului românesc și internațional.
Prima zi a debutat cu o ploaie care a căzut peste spectatorii ce au scos liniștiți pelerinele și umbrelele, au stat la coadă la bilete sau și-au căutat locurile pe celebrele scaune amenajate pe butuci de stejar. Și asta în cel mai desăvârșit calm englezesc de parcă totul se petrecea la Londra pe malul Tamisei și nu în vârf de Semenic, la Gărâna în Poiana Lupului. Până duminică, 14 iulie, spectatorii se vor bucura de prezența pe scena festivalului, a multor trupe şi muzicieni din ţări nordice precum Norvegia şi Suedia, dar şi din SUA, Austria, Turcia, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Italia, Israel, Franţa sau Cuba. Conform ,,tatălui festivalului” Marius Giura, ,,spectatorii vor avea parte de cel puțin 4 formații pe seară. Sunt artiști de renume ce rar pot fi văzuți în același festival” spune principalul organizator.
Iată cum arată și programul festivalului luat de pe site-ul manifestării:

Joi- 11 Iulie
Ansamblul de Percuție Prezent România
Bill Frisell: The Big Sur Sextet S.U.A.
Charles Lloyd: Sangam S.U.A., India
Peter Sarosi: Azara România, Cuba

Vineri- 12 Iulie
Irina Popa & The Sinners România
Arild Andersen Trio Norvegia, U.K., Italia
Luiza Zan Project România, S.U.A., Ungaria
John Surman: Valhalla U.K., Norvegia

Sambătă – 13 iulie

Peter Wertheimer Quartet Israel
Paweł Kaczmarczyk „Audiofeeding Band” Polonia
Dainius Pulauskas Group Lituania
Bugge Wesseltoft Piano Solo Norvegia
In The Country Norvegia

Duminică- 14 iulie

JazzyBIT România
Bugge Wesseltoft & Joe Claussell & Ilhan Erșahin „The Electric Trio” Norvegia, Turcia, S.U.A.
Nicholas Simion Trio „Crazy World” Featuring Eugen Gondi & Sorin Romanescu România
Magnus Öström Suedia

Concertele vor începe în fiecare seară în jurul orei 19 şi așa cum se întâmplă în ultimii ani, pe tot parcursul desfășurării festivalului, vor avea loc expoziţii de pictură, fotografie, lansări de carte și înregistrări audio și video. Să mai amintim de standurile cu fel de fel de preparate tradiționale din mai multe regiuni ale țării. Totuși, un brand recunoscut al Festivalului este celebrul ,,gulaș de Gărâna” făcut după rețeta celor de ,,Hanul la răscruce” – gulaș ce se mânâncă musai în fața scenei pe acortduri de jaz. Plus că liniștit îți poți savura berea, vinul sau răchia, cu o țigară aprinsă în colțul gurii și fără să deranjezi pe cineva.
Și în loc de încheiere, părintele festivalului, Marius Giura, a ținut să transmită celor interesați și poate ,,bine-voitorilor”, că Festivalul Internațional de Jaz de la Gărâna, merge mai departe și anul viitor discutăm de ediția de majorat a festivalului, cea cu numărul XVIII.
Să nu uităm că o vorbă românească spune că ,,Nu mor caii, când vor câinii”. Bineînţeles că nu facem aluzie la nimic, este doar o vorbă din popor.

Comentarii

comentarii