EXCLUSIV VIDEO FOTO Casa de la Sasca, printre primele 10 cele mai frumoase din lume- Casa Verde, casa din poveşti

Putea să facă o carieră strălucită în ţara care o adoptase, Canada. Îi mergea bine acolo, avea un loc de muncă, chiar câştiga destul de bine, dar a vrut acasă, în ţara în care s-a născut. Şi nu ori unde, ci, la ţară, într-o casă cu miros de ceaiuri şi gutui puse în geam, exact ca în poveştile bunicilor.
Unei arhitecte de profesie, născută in Romania, dar care și-a petrecut 12 ani în Canada unde a muncit, i-a venit ideea de aşi construi o casă pe gustul ei. Sătulă de betoane şi oraş, de sticlă şi asfalt – de tot ceea ce înseamnă arhitectura agresivă a zilelor noastre, Ileana Mavrodin, şi-a încheiat socotelile cu Canada, şi-a luat bagajul şi s-a oprit acasă, la Timişoara.

Arhitecta cu nume de prinţesă valahă, Mavrodin, a ajuns la Timişoara, dar fiindcă şi aici a dat tot de betoane şi asfalt, în 2004, după ce a citit o carte legată de arhitectura ecologică, i-a venit în minte ideea ,,Casei-Verzi”. Această idee, i-a schimbat viaţa şi destinul. Visul Ilenei a fost să introducă cob-ul ca alternativă de construcție ecologică în România. Cob-ul este un amestec de pământ argilos, paie şi nisip. Acesta se prepară într-o pastă semisolidă şi din el se construiesc pereţii construcţiilor. Din acelaşi amestec, în satele româneşti de dinainte de 1970, se prepara văiuga sau chirpiciul cum i se spune în Moldova. În Banat, construcţiilor din acest amestec, li se spune ,,case din pământ crud”.

Materialul este sănătos şi prietenos. Este călduros iarna şi răcoros vara şi are o rezistenţă foarte mare, cu condiţia ca fundaţia şi construcţiei să fie realizate aşa cum trebuie. Dacă la fundaţie trebuiesc pietre, pentru acoperiş este nevoie de ….iarbă sau muşchi viu fiindcă această casă este acoperită cu iarbă.
Povestea a început în anul 2004 când Ileana Mavrodin l-a cunoscut pe inginerul Bobi Boeangiu şi împreună au găsit în sudul Banatului, în satul Sasca Română, exact terenul lutos despre care citise şi de care avea nevoie. Casa Verde a fost pactul care i-a unit pe cei doi de atâta timp de când formează un cuplu şi au format o familie. Casa a fost ridicată, este unică şi mai ales, foarte primitoare. Rezultatul muncii şi al talentului de constructor este o casă ca din poveşti, sau o casă cu aspect de turtă dulce datorită culorii maronii a lutului. Este alternativa sănătoasă al apartamentului de la bloc pentru cei care nu au mulţi bani şi care doresc o casa pe pământ şi din pământ- este o alternativă unicat la vila roz- bombon din beton și sticlă ce sfidează cu aroganța “modernismului”.

Lutul l-au luat din grădină iar în groapa rămasă va fi construită o fosă septică. Nisipul a fost cărat din albia Nerei aflată în faţa curţii iar paiele au fost donate de agricultorii din Sasca ce erau foarte curioşi ce va ieşii fiindcă în zonă, casele se construiesc din piatră. ILeana a fost cu ideile, Bobi i-a mai retezat din elan spunându-i unde încalcă nişte legi ale ingineriei, dar tot el a venit cu soluţiile la probleme. Mâna Ilenei se vede în finisajele şi culorile alese, este totul foarte rotunjit şi prietenos. Să zicem că ar fi un fel de casă oltenească pentru a nu-i bârfii vecinii pe la colţuri fiindcă această casă este aproape rotundă, nu are nici o muchie, nici un colţ. Totul este lin, blând şi parcă duios ca o vorbă de bunic sfătos. Casa are ferestre unicat fiindcă luneta unei Daci bătrâne a ajuns luminator, iar celelalte geamuri sunt ferestrele ca nişte ochii ai casei. De jur împrejur sunt tufe de caprifoi, luleaua turcului şi palma maicii domnului. La mijloc tronează o tufă de……rozmarin care este foarte frumos, dar mai ales gustos. Merge perfect la fripturile la cuptor, mai ales cele de porc. Apropo de mâncare: astăzi, cu un pic de întârziere, Bobi a pus varza la butoi fiindcă Ileana este la Timişoara.

Au trecut 10 ani de atunci, acum, cei doi merg în Canada doar în vacanţe. În schimb, la Sasca, proiectul lor a prins viaţă şi a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Banatul de Sud alături de celebrele Chei ale Nerei şi Cascada Beuşniţa cu Ochiul Bei şi Lacul Dracului.
Casa-verde are aspectul unei case din poveşti, unii îi spun căsuţa din turtă dulce, alţii căsuţa din poveste sau chiar casa piticilor. Casa are odăi calde, o băncuţă încălzită, pat suspendat, baie cu apă curentă adusa prin cădere liberă de la fântâna unui sălaş de pe deal iar curent, de la o bateria conectată la panourile solare. Mai are ceva: un miros specific de ţară şi copilărie de la multele plante de leac şi pentru ceai culese de Ileana de pe dealurile din jur. Sunt toate uscate şi puse în coşuri sau atârnă de grindă în buchete.

În curte a fost terminată bucătăria de vara cu cuptor de pâine din lut, loc pentru copt turtă în ţăst și pat construit deasupra cuptorului. Doar aici dorm cei doi din mai şi până se lasă frigul. La poale de pădure cu susurul Nerei la ureche şi în concert de greieri şi privighetoare din lunca Nerei aflată la o aruncătură de băţ.
La nici 10 metri, spre livadă, este în construcţie o …vilă din cob. Aceasta va avea vreo şase metri înălţime, pivniţă, prispă în trei laturi şi vreo cinci camere. Este nevoie de o casă aşa de mare fiindcă Ileana şi cu Bobi vor să încheie definitiv socotelile cu betoanele şi asfaltul şi se vor muta la Sasca.

Se lucrează greu cob-ul, se lucrează doar manual fiindcă acolo nu există curent electric de 220, dar le vin şi ajutoare. În fiecare an, la Casa Verde de la Sasca, vin studenţii în tabere tematice. Bobi şi Ileana le pun toată casa la dispoziţie iar rezultatul muncii şi al imaginaţiei lor se vede peste tot.

Am mers la primăria Sasca pentru a afla mai multe despre acest proiect, pentru a vorbi cu cei din această instituţie ce înseamnă acest proiect pentru comună. Din păcate, s-a întâmplat exact ca în poveştile româneşti: unii doar auziseră, alţii ştiau câte ceva de pe net, altul nu era fiu al satului şi era doar ginere în sat, dar absolut nimeni nu a vrut să vorbească fiindcă dom” primar era la o şedinţă la Herculane iar vicele, tocmai plecase. În schimb au vorbit foarte frumos doamnele Ileana şi Marlene. Era să uit, au vorbit foarte frumos şi la superlativ străinii, nimeni alţii decât cei de la un website celebru ce se ocupă de asemenea construcţii. Şi nu ori ce loc, ci, printre primele 10 cele mai frumoase construcţii din lume. În urmă cu câţiva ani, căsuţa a fost pe locul unu pe site-ul de specialitate, Naturalhomes.

Ca de obicei, ştiu mai multe cei de dinafară despre noi, decât ştiu românii de semenii lor.
Mai multe informaţii despre această minune din poveşti, puteţi afla accesând

Comentarii

comentarii

One thought on “EXCLUSIV VIDEO FOTO Casa de la Sasca, printre primele 10 cele mai frumoase din lume- Casa Verde, casa din poveşti

  1. nu vad de ce formele regulate nu-s general valabile. acceptam ca masa sa aibe margini drepte dar acoperisul sa fie neregulat ca si cum ar fi o casa in paragina?! cuptorul cu forme rotunjite dar restul cum da dumnezeu, o casa verde nu inseamna si forme care sa nu ,,mangaie” ochii privitorului!

Comments are closed.