EXCLUSIV VIDEO FOTO Pompierii, polițiștii, jandarmii și prefectura, au strâns tonele de gunoaie aduse de Dunăre în România

DSC_0093Tone de gunoaie, pet-uri din plastic, pungi şi fel de fel de deşeuri sunt adunate de apele fluviului Dunărea din toată Europa şi deversate la intrarea în ţară la Baziaş şi în Delta Nereii lângă comuna Socol. Pe ambalaje şi etichete se pot citii fel de fel de inscripţii ale produselor ce provin din Germania,Cehia, Ungaria sau Serbia. Acumj, după inundaţiile din Serbia, situaţia este şi mai gravă – locul transformându-se într-un adevărat dezastru ecologic.
În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), se serbează Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).
Cu acest prilej, la iniţiativa Primăriei Socol şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, s-a desfăşurat o acţiune de salubrizare a malurilor Dunării, în zona extravilană comunei Socol, în aval de vărsarea râului Nera în Dunăre.

Creşterea cotelor Dunării, înseamnă pentru localnicii din satele Socol, Baziaş, Belobreşca, sate aşezate în Clisura Dunării la intrarea în ţară, un adevărat blestem. Apele umflate ale Dunării adună deşeuri şi gunoaie pe tot parcursul şi din toate ţările pe unde trece, iar între Baziaş şi Socol, la intrarea în România, din cauza vântului şi a curenţilor, acestea sunt aruncate pe mal la Socol. Locul numit şi Delta Nerei, este declarată zonă protejată şi face parte din ,, Arealul Zonelor Umede Protejate” ce sunt trecute în Patrimoniul Universal.
Majoritatea deşeurilor aduse de Dunăre provin din cele cinci ţări prin care fluviul trece: Germania, Austria, Cehia, Ungaria şi Serbia. Până ce civilizaţia va ajunge să fie învăţată cu adevărat de toţi oamenii – indiferent de naţie, pe Dunăre va mai trece multă apă care cu siguranţă va aduce în România alte tone de deşeuri şi pet-uri an de an.
Angajaţii primăriei din Socol, cei de care aparţine zona respectivă, sunt exasperaţi de faptul că an de an trebuie să adune tone de gunoaie cu care în final nu au ce face fiindcă – şa cum zice legea acestea ar trebui să fie trimise în depozitele speciale de deşeuri din plastic de la Reşiţa, Dar până acolo este cale lungă de peste 150 de km.
În final, fiindcă au fost depăşiţi de situaţie, au cerut ajutorul autorităţilor. Astfel, cu ajutorul pompierilor militari de la ISU Semenic, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei, Apele Române, Prefecturii şi Protecţia Mediului Caraş Severin, alături de angajaţi ai Primăriei Socol precum şi beneficiarilor de ajutor social, au trecut la strângerea gunoaielor de pe malul dunării.

Comentarii

comentarii