EXCLUSIV VIDEO FOTO Târgul de vite de la Neu Werk – La Bocşa, tradiția merge mai departe

Targ Bocsa 2014 (11)Târgul de la Neu Werk – un cartier la orașului – cunoscut de localnici ca ,,Târgul de vite de la Bocşa”, atrage an de an tot mai mulţi participanţi și încet – încet, își recapătă importanța și renumele de altă dată.
Acest târg se ţine anual, dar strict după mijlocul lunii mai şi la el participă producători agricoli, crescători de animale, meşteşugari, comercianţi din Bocşa, dar si din judeţ sau din ţară. Locul este același de vreo 100 de ani – vechea vatră a furnalelor și topitoriilor de pe malul Bârzavei de la Bocșa.
,,Târgul este foarte important pentru noi – ca administrație locală. Bocșa este un orășel agricol și mai puțin industrial acum, când știm bine ce s-a întâmplat în țară cu industria. Dacă investitorii se lasă așteptați, bocșenii nu stau cu mâinile în sân. Oamenii cresc animale, cultivă terenurile, își asigură cele trebuincioase gospodăriei iar surplusul îl vând la târg. Am mai multe planuri în minte pentru acest târg. Am vorbit deja cu cei mai mari specialiști: producătorii agricoli fiindcă ei știu cel mai bine ce au nevoie și ce vor de la noi. Voi discuta cu colegii din Primăria și cu domnii consilieri locali și în cel mai scurt timp, vom începe lucrările de amenajare a locului” a declarat pentru InfoCs primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu.
,,Este bine că avem unde ne vinde produsele și producția. Eu am adus la vânzare porci și cereale. Am și o scrofiță din rasa vietnameză – porci renumiți prin faptul că nu sunt pretențioși deloc, sunt foarte atașați de stăpân iar carnea și grăsimea lor conține acel ,,colesterol” bun și grăsimi de tip Omega 3” spune Liviu Martanoș, comerciant, producător agricol și crescător de animale din Bocșa. ,,Eu vin de la Anina, am adus purcei la vânzare și sunt foarte mulțumit de afacerea de azi. Voi cumpăra niște cereale și merg acasă cu toate planurile făcute azi dimineață realizate” spune Mihai Pașca. ,,Au am adus cai, cai de mai multe rase și cu mai multe prețuri. Am cai cu 500 de euro bucata, dar am și cai de rasă cu 10.000 de euro bucata. Târgul începe să-și recapete renumele de altă dată. Așa i se și spunea în lumea crescătorilor de cai: târgul cailor din Banat este la Bocșa” spune Ion Vasilescu din Dognecea.
În acest an, pe lângă crescătorii şi producătorii din Bocşa, au fost prezenţi meşteşugari din Reşiţa cu hamuri, curele, chimire, coşuri din nuiele, fierari din Zalău cu clopote pentru vite, hamuri, olari din Galati cu ceramica tradiţională sau chiar tâmplarii din Bistriţa cu canapele şi fotolii.

Organizatorii evenimentului au fost Primaria si Consiliul local al orasului Bocsa.
Targul este unul de renume in zona si chiar poetul dialectal al Bocsei, Tata Oancea, a scris o poezie despre “Targul mare” de la Bocsa.
Iată ce scrie unul dintre târgoveți – Ionel Cristun, despre ,,Târgul de la Bocșa:
,,Cât despre târgul de la New-Werk, este bine că se mai ține, că tradiția a fost relouată. Însă, așa cum noi ne-am pierdut anii, din pacate, și târgul și-a pierdut din parfumul de altă dată când era un eveniment foarte important pentru bănățeni. Cei de pe Valea Carașului, de unde sunt și eu, aveau însemnată în calendar data (scriau „Naiverk” in calendar) și mergeau cu mic, cu mare la Bocșa. Se formau șiruri de care și căruțe ce treceau fie peste deal pe la DEognecea și Ocna de Fier, fie veneau peste Lupac, prin Reșița. Se vindea, se cumpăra și oamenii veneau seara acasă încărcați de bunătăți și lucruri trebuincioase: de la lâna vopsita în fel de fel de culori pentru swetter-e și alte articole de îmbrăcăminte făcute majoritatea în casă și până la gumari, cizme sau acadele si batoane din zahăr răsucite de bobonț, țucăr candel ți halviță pentru copii. Și – doamne cum îi așteptam pe ai bătrâni să ajungă acasă, cum le ieșeam în drum și le săream în brațe și cât erau de bune și cât ne bucuram, noi – copii acelor vremuri, când le primeam.”

Comentarii

comentarii