EXCLUSIV VIDEO FOTOREPORTAJ Bani şi investiţii blocate la malul Dunării

38 de familii, mai exact – 38 de proprietari de terenuri din zona Divici- Baziaș se văd puţi în imposibilitatea de a câştiga un ban de pe urma unei adevărate mine de aur. Este vorba despre parcele de teren aflate pe malul Dunării, teren ce are un preţ foarte bun fiind căutat de oameni cu bani pentru aşi construi case de vacanţă sau chiar pensiuni.
Investitorii au venit, au văzut, le-a plăcut şi au plecat când au realizat că li se pune în faţă un obstacol de netrecut: Parcul Naţional Porţile de Fier. Prin legile emise şi prin normativele prevăzute în astfel de situaţii, oamenii se văd puşi la un zid al nepăsării fiindcă nu pot face nimic cu aceste terenuri. Sunt proprietari, este terenul lor, dar nu au voie să construiască nimic în zonă. Ceea ce îi supără şi mai mult pe oameni, este faptul că hotarul parcului începe undeva la câteva sute de metri de la ieşirea din Baziaş. Cu alte cuvinte, jumătate dintre localnicii care au terenuri între Divici şi Baziaş au voie să construiască şi să facă ce vor cu terenurile, iar cealaltă jumătate, aflată după linia de demarcaţie înspre Divici, nu mai are voie să construiască.
Un caz mai aparte este cel al cetăţeanului cu dublă cetăţenie de fapt, română şi americană, Pera Mateiasevici.
Pera este de pe malul Dunării, din Divici, sârb cu părinţi îngropaţi în pământul nisipos al locului, dar care prin anii 1970 a ales libertatea. A avut curajul şi a trecut Dunărea înot la fraţii sârbi, de acolo a emigrat în America unde s-a realizat, a făcut bani mulţi şi acum, la vârsta maturităţii, s-a întors la Divici, în satul natal, să facă afaceri. A cumpărat ceva terenuri în urmă cu ceva ani iar acum, când vrea să şi facă ceva, s-a trezit că nu are voie să construiască pe terenul lui. Omul a bătut pe la toate uşile, a încercat să vorbească cu autorităţile, dar toate demersurile sale s-au lovit de un zid al nepăsării. Omul vine din America unde a stat vreo 40 de ani, are un fiu regizor la Hollywood, a învăţat ce înseamnă respectarea mediului şi a naturii, ştie ce înseamnă zone protejate, sunt şi în America asemenea zone, dar americanii văd altfel lucrurile: dezvoltă-te, lucrează, dar nu distruge şi nu afecta. La noi, s-a rezolvat mai simplu: nu se poate nimic şi gata. Ba mai mult, fiindcă unul dintre muncitori a dărâmat un panou montat de administraţia Parcului pe terenul lui Pera, acum se fac presiuni asupra sa şi este ameninţat cu dosare penale şi judecăţi. Asta după ce acest om a investit deja peste un milion de euro în zona respectivă construind o pensiune, amenajând terenuri, aducând un hotel plutitor sau bărci de agrement.   
În continuare, pentru o mai bună documentare, vă invităm să vizionaţi materialul video şi să îl ascultaţi cu urechile dumneavoastră pe sârbul Pera şi ce are de spus.
Am încercat să obţinem şi un punct de vedere al administraţiei publice locale, dar culmea, toată lumea era plecată care pe unde, doar suntem în febra electorală. Poate altă dată, totuşi, dezvoltarea turistică a zonei ar fi de bun augur pentru toată lumea.

Comentarii

comentarii