EXCLUSIV VIDEO Furtună transformată în tornadă la Borlovenii Noi, în Caraș Severin

O furtună, care, potrivit martorilor, s-a manifestat ca o tornadă, a afectat duminică noaptea sudul județului Caraș Severin. Mai exact, zona satelor Borlovenii Vechi, Iablanița, Cornea, Borlovenii Noi, Pătaș, Prigor și altele din apropoire, au fost măturate de o vijelie de o forță ne mai întâlnită.
Vântul puternic a smuls din pământ copacii, țiglele și chiar acoperișurile cu totul. Crengile și băcățile de țiglă au avariat mașinile localnicilor iar ploaia a inundat camerele de la mai multe imobile.
Furtuna care la început se manifesta cu vânt, ploaie și trăsnete, a început în jurul orei 23, dar pe la ora 12, aceasta a căpătat o forță imensă rupând stâlpi de curent electric din beton și smulgând copaci din rădăcini – avariind peste 100 de case la Borlovenii Noi și peste 150 la Cornea. Mai grav a fost că liniile de curent electric au fost distruse iar tot ce înseamnă telefonie, a murit. Oamenii nu au putut cere nici măcar ajutor prin telefon.

[youtube id=”iRNZT8x-DnI”]

Vijelia a distrus și clăile de fân și de trifoi de pe câmpuri.
Fiecare și-a luminat calea cu ce a putut și principala grijă a fost să oprească apa de ploaie ce se infiltra prin tavane din cauza acoperișurilor distruse. Oamenii au pus prin case oale, găleți și fel de fel de vase pentru a strânge apa. Abia spre dimineață, unii bărbați mai curajoși au plecat în zonele cu semnal telefonic și au cerut ajutor de la 112 și de la rude.
În sprijinul sătenilor au sărit rudele din alte saate sau din zonele neafectate ale localităților și pompierii militari care au dat și ei o mână de ajutor la recuperarea țiglelor și bucăților de acoperiș. Prima măsură a fost aceea de a întinde bucăți de nailon peste poduri pentru a opri infiltrarea apei de ploaie în pereți.
Mai grav este faptul că în sat sunt foarte mulți bătrâni care nu au pe nimeni și care din cauza vârstei privesc neputincioși la ce se întâmplă în jurul lor. Oameni de peste 80 de ani spun că așa ceva nu au mai pomenit în viața lor.
Mai mulți angajați de la ISU, Prefectură, Poliție, Jandarmerie, Consiliul Județean și ai primăriei Prigor, au format o comisie care evaluează pagubele în fiecare gospodărie.
Meteorologii spun că vremea rea va ține în Caraș Severin până miercuri.

Comentarii

comentarii