EXCLUSIV VIDEO Încep protestele la Oţelu Roşu, 430 de şomeri trebuie să fie solidari pentru a câştiga lupta

Otelu Rosu 2011 (72)DE luni, la Oțelu Roșu, siderurgiștii vor ieși în stradă. 430 de oamni vor rămâne fără un loc de muncă.

În cel mai scurt timp, despre angajaţii Combinatului Siderurgic Oţelu Roşu- fost component al colosului Mechel, se va putea vorbi doar la trecut. Cel puţin 430 angajaţi, adică 90% din efectivul actual, vor fi trecuţi în şomaj. În prezent, mai exact din luna octombrie a anului trecut, siderurgiştii sunt în şomaj tehnic cu 70% din salariu.

Mai grav este faptul că la Oţelu Roşu sunt unele interese economice de tip corporatist fiindcă este clar că Oţelu Roşu va fi închis şi trecut în conservare- asta în condiţia în care sunt informaţii că ar exista cumpărători. Coroborând datele şi informaţiile de ultima oră cu ceea ce s-a întâmplat în siderurgia din ţara noastră în ultimele 6 luni, este clar şi se vede de la o poştă că de fapt siderurgia românească a fost pusă intenţionat la pământ. Rând pe rând, combinatele siderurgice din România au fost cumpărate şi dintr-o dată, ca la o comandă, s-a încetat activitatea şi mii de siderurgişti au fost trimişi în şomaj. Ca într-un joc strategic, problemele au apărut dintr-o dată la Brăila, Câmpia Turzii, Târgovişte Buzău şi Oţelu Roşu. La Hunedoara producţia a fost scăzută la fel ca şi la Galaţi.
Prima decizie de trecere în şomaj a siderurgiştilor a şi fost emisă încă de miercurea trecută, dar Sindicatul a reuşit blocarea actelor fiindcă nu a fost specificată în decizie acordarea celor trei salarii compensatorii în conformitate cu Contractul colectiv de muncă. Aici lucrurile unt în coadă de peşte fiindcă în cazul intrării în insolvenţă a unei societăţi, prevederea acordării plăţilor compensatorii în cazul disponibilizărilor colective, este abrogată- chiar dacă ea este stipulată în Contractul Colectiv de Muncă.
Oamenii sunt siguri că vor fi trimişi în şomaj- fiindcă totul a fost premeditat. Mai exact, fostul proprietar rus a vândut Combinatul pe câţiva lei după care tot el, a cerut intrarea în insolvenţă fiindcă se ştie că în cazul acestei proceduri, nu se acordă salarii compensatorii în caz de disponbilizări colective. Cel mai bun exemplu sunt cei 500 de angajaţi de la UCM Reşiţa care vor pleca acasă.
Legat de această problemă, Sindicatul a început demersurile legale pentru proteste. ,,Angajaţii Mechel Oţelu Roşu vor protesta de luni începând cu ora 8 în faţa Combinatului, solicitând plata celor trei salarii compensatorii, prevăzute de contractul colectiv de muncă” spune liderul sindical, Victor Sabău care a făcut unele declaraţii pentru InoCs.
,,Protestele vor avea loc de luni, 25 martie și până joi, 28 martie, între orele 8 și 16 dar la ele trebuie să participe cât mai mulţi oameni, este nevoie de acea solidaritate de care tot vorbim. Din păcate, se pare că nici necazurile nu-i mai poate unii pe oameni. La Câmpia Turzii, au fost disponibilizaţi peste 700 de oameni iar la proteste abia dacă vezi 100. ŞI aici pe plan local ne-am confruntat cu o asemenea problemă acum vreo doi ani. Sindicatul a organizat proteste pentru obţinerea unor drepturi şi la miting, din 500 de angajaţi, ne-am trezit cu vreo 70 prezenţi” mai spune liderul Victor Sabău. La Oţelu Roşu sunt aşteptaţi luni şi liderii sindicaşi Marian Apostol de la Cartel Alfa precum şi Iancu Muhu de la CSR.
InfoCs vă oferă o înregistrare a declaraţiilor liderului sindical Victor Sabău- înregistrare din care veţi afla şi alte probleme şi dedesubturi petrecute la combinat.

Comentarii

comentarii