EXCLUSIV VIDEO ŞI FOTO Hiroşima românească se numeşte Moldomin Moldova Nouă

Se adeverește ceea ce se bănuia de mult sau se confirmă ce se știa? România- curtea de zbenguială a spionajului economic. După ce s-a cam terminat cu industria, pădurile, agricultura şi ce mai era la suprafaţa pământului, se pare că următoarele pe listă sunt zăcămintele din subteran- din subsolul românesc. Ar fi inutil şi pueril să nu recunoaştem că despre spionajul economic, mai pe faţă- mai pe ascuns, se vorbeşte şi se ştie de atâta timp. Au plecat ele peste hotare în lumea mare tone întregi de carote de la Roşia Montană sau Roşia Poieni ori din cine mai ştie ce zăcăminte. O spun angajaţii de acolo. Apropo, legat de aceste probleme, oare unde o fi toată arhiva şi toate desenele tehnice şi proiectele din ani întregi de cercetare de la Institutul de Proiectări al UCMR? Desenele tehnice de la hidroagregatele şi generatoarele electrice din ţară şi din lume făcute la secţiile UCMR-ului ? Desenele de la turbine, de la motoarele navale, de locomotive sau compresoare? Poate cei abilitaţi îşi vor pune şi aceste întrebări.

Noi vorbim astăzi de o reţea de spionaj ruso – română, descoperită după ce a sustras informaţii secrete legate de zăcămintele de la Moldova Nouă. DIICOT a anunţat că anchetează mai mulţi cetăţeni ruşi şi români acuzaţi de activităţi de spionaj, ţinta acestora fiind informaţiile legate de zăcămintele de cupru de la Moldova Nouă.

Un cetăţean rus, în vârstă de 42 de ani, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă în timp ce încerca să părăsească România, având asupra sa documente şi hărţi geologice emise de statul român. Potrivit DIICOT, aceste acte conţineau informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor de la mina Suvarov, din Moldova Nouă.

Trebuie spus că reţinerea a avut loc săptămâna trecută, iar procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au demarat cercetările faţă de un grup infracţional, constituit din persoane având dublă cetăţenie, româno-rusă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de Legea 51/1991, privind siguranţa naţională şi de art. 289 Cod penal, privind divulgarea secretului economic care periclitează siguranţa statului.

În fapt, procurorii DIICOT au reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN Bucureşti (Institutul de Proiectări Minere. N.r.), au divulgat unor persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă.

Conform procurorilor “factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul SUVOROV”.  Un cetăţean rus de 42 de ani a fost prins, în urmă cu o săptămână, pe Aeroportul Otopeni în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date  clasificate  privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente celor două exploatări.  Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează verificări “privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial,  urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse masurile legale în cauză”.

,,De zăcămintele de la Moldova Nouă se leagă şi interesul ruşilor pentru această zonă se leagă şi scandalul de corupţie legat de insolvenţa Moldomin, în care a fost arestat fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, care a primit 50.000 euro pentru două sentinţele date în falimentul societăţii. Aceste sentinţe favorizau firma Mineco AG, controlată de cetăţeni elveţieni de origine sârbă, care de fapt reprezentau grupurile ruse de afaceri. Interesul era de preluare a licenţelor pentru zăcămintele Moldomin. Legăturile au dintre judecător şi partea elveţiano – sârbă au fost făcute de consilierul judeţean Iacob Chişărău, manevrat de Marian Mihăilă, fost ofiţer de Securitate şi SIE,  acum prorector al Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa” spune jurnalistul Dragoş Boţa de la Pressalert din Timişoara. .

În direct la Antena 3, actualul primar al oraşului Moldova Nouă şi fost angajat cu funcţie de răspundere la S.C. Moldomin, spunea că ,,Am auzit că este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu ştim despre ce este vorba. Ce pot să vă spun este că zăcământul este mare şi se află în curs de privatizare, iar noi chiar ne aşteptam să se audă veşti bune, că se va redeschide întreprinderea. Ca mărime, zăcământul este al doilea din ţară şi ar putea să ridice zona aşa cum a fost în urmă cu câţiva ani. Pentru prima dată a fost exploatat în anii ’60 şi mai poate fi exploatat câţiva zeci de ani”

Potrivit primarului, a fost o licitaţie pentru privatizarea acestui zăcământ şi a fost semnat un precontract, urmând să se intabuleze terenurile, să fie obţinute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

„Precontractul a fost semnat cu o firmă elveţiană, nu mai ştiu exact cum se numeşte. Întreprinderea Minieră Moldova Nouă este închisă din anul 2004”, a spus mai spus Lupu.

Ce mai trebuie adăugat este faptul că tot ce se mai poate lua de la Moldova Nouă este minereul din cariera Suvarov sau din subteran fiindcă acolo s-a furat şi s-a distrus tot ce se putea. După ce au dispărut toate agregatele şi tot ce înseamnă metal- de la clanţa de la uşă şi până la cablul electric din perete, acum, necăjiţi oraşului desăvârşesc opera de radere de pe faţa pământului a ceea ce a fost Flotaţia şi Uzina de preparare a minereului de cupru. Aceasta a fost construită pe dealul ,,Golgota” cum îi spun localnicii. Din uzina în care intra minereu şi piatră şi din care ieşea cupru, dar se pare că şi molibden şi alte metale rare, NU A MAI RĂMAS NIMIC. Fiindcă cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie ce s-a întâmplat acolo, lăsăm imaginile şi personajele din filmul realizat de vineri de reporterii InfoCS la Moldova Nouă. Imaginile sunt brute, neprelucrate şi needitate tocmai pentru a vedea realitatea. Mai trebuie spus că cel intervievat prin telefon este Şerban Stan, liderul de necontestat al foştilor şi actualilor angajaţi ai S.C. Moldomin.

Am încercat să luăm legătura cu conducerea Moldominului, dar Iacob Chişărău – directorul general care a omorât cu Tuareg-ul Moldominului tinerii din Reşiţa, fuge de presă ca dracu de tămâie. Restul angajaţilor spun că nu au calitatea să vorbească fiindcă firma este în lichidare. Lichidatorul ne-a cerut să trimitem un e-mail cu ce ne interesează şi vom primi un răspuns. Aşa că am renunţat şi am lăsat oamenii să vorbească.

Mai trebuie adăugat că de la Moldova Nouă s-a furat în aşa hal încât în această activitate au ajuns să fie angrenaţi şi oameni în uniforma statului. SE pare că aceştia aveau rolul de a asigura convoaiele de maşini încărcate cu fier vechi ca nimeni să nu se ia de viaţa lor. Oamenii spun că patroni de la centrele de colectare a fierului din Moldova Nouă cotizau sub diferite forme acestor ,,îngeri păzitori” . Unora li se achitau ratele de la bacă, altora li se virau atenţiile financiare iar alţii participau la chefuri şi primeau cadouri. Cert este că pe unii acest lucru i-a costat funcţia şi mulţi sunt în cercetări.


reeditare octombrie 2012

Comentarii

comentarii