Expoziția foto-documentară „Planuri bănățene din secolul al XVIII-lea” VIDEO

expoziția foto-documentară „Planuri bănățene din secolul al XVIII-lea”. Muzeul Banatului Montan din Reșița găzduiește, până pe 20 decembrie, expoziția foto-documentară „Planuri bănățene din secolul al XVIII-lea”. Expoziția  este organizată în colaborare cu Arhivele Naționale Caraș-Severin.
https://youtu.be/Yp3FB0AUiQo
În expoziție sunt prezentate exclusiv planuri de secol XVIII din colecția Arhivelor Statului din Caransebeș dar și patru piese din colecția Muzeului Banatului Montan. Este vorba atât despre fotocopii ale planurilor cadastrale ale unor clădiri cu caracter laic și religios din Banatul Montan cât și despre diferite schițe ale unor terenuri agricole.
„Această expoziție aduce în prim-plan, înainte de toate, o artă, arta cartografierii, pe care au stăpânit-o cartografii din Imperiul Austro-Ungar, dovadă că avem planuri ale unor edificii civile, dar și militare, planuri de amenajamente de mediu, cum ar fi planul pădurilor din zona Bocșa. Avem chiar planul unei plantații de sparanghel. Insist asupra acestor mici aspecte, pentru că ele vin să confirme, încă o dată, interesul pe care Imperiul Austro-Ungar l-a acordat celor mai mici amănunte”, a declarat directorul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu.
Planurile aduse de la Arhivele Naționale, au fost realizate în primii zeci de ani de după intrarea Banatului de Imperiul Habsburgic. În general, acestea sunt legate de activitatea industrială.
expoziția foto-documentară „Planuri bănățene din secolul al XVIII-lea”. „Veți găsi aici mai ales planuri legate de activitatea industrială, dar sunt și construcții civile. Veti găsi și documente legate de ceea ce s-a întâmplat la Bocșa, la Oravița, la Dognecea, la Ocna de Fier, la Reșița, în toate zonele montane ale Banatului în care a fost o industrializare deosebită. Sunt planuri ale unor clădiri precum Casa maistrului forjor, o cazarmă militară, planuri ale unor furnale, ale unor forje, chiar planul unei țevi de tun, desenul unei biserici ori al casei unui medic”, a declarat directorul Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Ovidiu Roșu.

Comentarii

comentarii