Factori si alimente care asigura satietatea

Ca sa fii satul dupa ce mananci, nu trebuie doar sa alegi alimente satioase, trebuie sa le si combini sanatos. Cele mai satioase alimente sunt carnea, pestele, legumele, fructele sau leguminoasele.
Ce este satietatea?

Ritmul alimentar al fiecarui om corespunde unei alternante de foame si satietate. Iti este foame la un anumit interval de timp dupa ce mananci. Creierul ii cere atunci organismului sa caute hrana, pentru a-si suplini nevoile. Foamea se manifesta printr-o senzatie de neliniste in stomac, oboseala si dureri de cap, cauzate de scaderea glicemiei.

Odata foamea potolita, apare satietatea. Satietatea este senzatia pe care o resimtim dupa ce mancam, cand nu ne mai este foame. Ea trebuie sa nu mai apara pana la urmatoarea masa, de aceea este important sa alegi alimentele potrivite, ca sa nu mananci intre mese.

Satietatea corespunde si senzatiei de a nu mai avea chef sa mananci o anumita mancare. Poti sa te saturi de un gust. Poti foarte bine sa nu mai vrei un anumit gust, dar sa vrei sa mananci un alt aliment, cu un alt gust. De exemplu, este posibil sa nu mai vrei sa mananci felul principal si sa lasi in farfurie, dar sa iti fie suficienta foame pentru desert.

Cum faci diferenta intre foame si pofta

Pofta este independenta de foame. Cu toate astea, de cele mai multe ori nu poti distinge intre cele doua. Poti fi satul, dar sa vrei totusi sa mananci si un alt aliment. Trebuie sa iti asculti corpul si sa respecti adevarata senzatie de foame, ca sa nu mai mananci dupa ce te saturi. De asemenea, nu confunda foamea cu impulsurile alimentare. Acestea sunt de ordin psihoogic, nu tin de nevoile fiziologice ale organismului.

Alimente care asigura satietatea

Mai multi factori intra in joc pentru a asigura satietatea. Trebuie facuta distinctia intre satietatea pe moment si cea pe termen lung. Satietatea imediata poate fi obtinuta cu alimente cu putine calorii, dar cu volum mare (cum ar fi salata verde), care vor da senzatia de burta plina, dar nu iti vor permite sa rezisti pana la urmatoarea masa, daca nu le combini cu altceva.

Satietatea pe termen lung este asigurata daca mananci la mesele principale urmatoarele grupe de alimente:

– alimente care contin glucide complexe (amidonoase, paine, cartofi);
– alimente care contin proteine (carne, peste, oua, lactate);
– alimente care contin fibre (fructe, legume);
– alimente care contin lipide.

Alimentele bogate in glucide complexe duc la senzatia de satietate, mai ales daca sunt consumate integrale, nu rafinate (paine integrala, orez integral, paste integrale). Continutul lor de fibre duce la o crestere lenta a nivelului de zahar din sange. Este important sa eviti cresterea brusca a glicemiei, adesea urmata de hipoglicemie, care declanseaza senzatia de foame.

Proteinele maresc satietatea pentru ca sunt digerate lent de catre organism.

Fibrele din fructe, legume, dar si din cerealele integrale se umfla in stomac, marind satietatea. Fructele si legumele au avantajul de a mari volumul mesei, fara un aport caloric mare.

Cum recuperezi dupa o zi de excese alimentare

Lipidele incetinesc golirea continutul stomacului in intestin, ceea ce duce la senzatia de satietate. Atentie insa, alimentele foarte grase sau cu grasimi gatite (sosuri, prajeli) sunt mai greu de digerat. Ele dau senzatia de satietate, dar ingreuneaza procesarea corecta a celorlalte alimente.

Prin combinarea acestor alimente, vei asigura senzatia de satietate si nu vei mai manca intre mese. Asadar, este necesar sa ii aduci organismului, la fiecare masa, o cantitate suficienta de glucide complexe, proteine, fibre si lipide.

Evita un interval de timp prea mare intre mese

Mancarea pleaca din stomac la aproximativ 4 ore dupa ingestie, deci este normal sa ti se faca foame dupa acest interval de timp. Este preferabil sa nu astepti prea mult timp intre doua mese, caci risti sa mananci prea repede si prea mult la masa urmatoare. De asemenea, nu este recomandat nici sa sari peste mese.

Satietatea depinde de creier

Trebuie sa mananci in liniste, asezat pe scaun, fara sa faci altceva (sa te uiti la televizor, sa citesti etc.), astfel incat creierul sa constientizeze ca mananci si sa nu iti mai ceara mancare, daca nu mai este nevoie. Dupa ce mananci sufiecient, stomacul ii trimite un semnal creierului, ca nu mai este nevoie sa mananci. Acest semnal ii este trimis creierului la aproximativ 20 de minute dupa ce incepi sa mananci. Este recomandat sa mananci lent, astfel incat creierul sa aiba timp sa sesizeze umplerea stomacului.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii