FĂRĂ PĂCĂLEALĂ: Cu cât se SCUMPEȘTE viața românilor de la azi, 1 APRILIE

grafic in josDin păcate, nu e PĂCĂLEALĂ: Cu cât se SCUMPEȘTE viața românilor de la 1 APRILIE

Începând cu 1 aprilie, viaţa va deveni mai scumpă pentru români. Preţul la ţigări şi bere se va mări, taxa de paşapoarte va creşte, iar coplata va intra în vigoare în sistemul naţional de sănătate.

Nivelul accizei specifice aplicat în cazul ţigărilor a fost stabilit la 56,71 euro/1.000 ţigarete pentru perioada 1 aprilie 2013 – 31 martie 2014, în creştere faţă de nivelul actual de 53,18 euro/1.000 ţigarete. în prezent, preţul mediu al unui pachet de ţigări este de 11,9347 lei şi ar putea ajunge la 12,32 lei, după majorarea accizelor.

Şi acciza la bere va creşte de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro şi de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenţi cu o capacitate de producţie anuală ce nu depăşeşte 200.000 de hectolitri.

Nu doar fumătorii şi consumatorii de bere vor scoate mai mulţi bani din buzunare după 1 aprilie, ci şi românii care vor să călătorească în alte ţări, în condiţiile în care se va mări taxa pentru eliberarea paşapoartelor, atât pentru cele temporare, cât şi pentru cele electronice. Pentru paşaport temporar preţul va fi de 100,00 lei (inclusiv TVA), faţă de 84 de lei (inclusiv TVA), cât costă în prezent. Pentru Paşaport Electronic Simplu, cu valabilitatea de cinci ani, preţul va fi de 270,00 lei (inclusiv TVA), faţă de 244 de lei (inclusiv TVA) cât este în prezent. Pentru Paşaport Electronic Simplu (minori), cu valabilitatea de trei ani, preţul va fi de 244,00 lei (inclusiv TVA).

Din luna aprilie, românii vor plăti şi o taxă pentru spitalizare. Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă. Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital. Coplata a fost introdusă în contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014.

Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ.

Excepţie fac serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenţa.

Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri. Guvernul a amânat de mai multe ori introducerea coplăţii în sănătate.
rol.ro

Comentarii

comentarii