Fara panica! Administraţia Bazinală de Apă Banat asigură apa populației

Fara panica! Administraţia Bazinală de Apă Banat asigură apa populației. Parcă am trăi în țara zvonacilor și a celor ce nu au altceva de făcut decât să arunce cu vorbe aiurea. De câteva zile a apărut un zvon precum că ar fi probleme cu apă pentru populație. În judeţ sunt mai multe bălti şi pârâuri care au secat, izvoarele şi-au redus debitul iar fântânile au apă mai puţină. Şi cu toate acestea, la nivel centralizat, lucrurile sunt sub control. Populaţia nu trebuie să intre în panică.

 

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) în calitate de autoritate publică în domeniul gospodăririi apelor, ia măsuri suplimentare referitor la satisfacerea cerințelor de apă ale folosințelor aflate în Spațiul Hidrografic Banat în condițiile de cod meteorologic de caniculă.

Astfel, s-a demarat deja o suplimentare a debitului râului Bega cu 3 m³/s, prin deschiderea golirii de fund a acumulării Surduc. Această acțiune are drept scop asigurarea unui debit suficient pentru alimentarea cu apă a municipiului Timișoara, necesar la priza de apă a Aquatim-ului, aflată în amonte de Timişoara (amonte Uzina Hidroelectrică Timişoara).

Deasemenea, pe pârâul Birdanca, zona localității Deta, se asigură un debit de servitute de 0,3 m³/s, pentru satisfacerea necesarului de apă pentru animale.

Chiar și în condiții de caniculă, calitatea apei este una bună; pe râul Bega valoarea oxigenului dizolvat înregistrează o ușoară scădere, fără a crea însă probleme asupra populației piscicole.

“Serviciile de specialitate din cadrul A.B.A.Banat   au analizat stocul curgerii naturale a apelor de pe teritoriul bazinelor hidrografice administrate, comparativ cu cerinţele de apă ale populaţiei, iar rezultatul este că nu se pot crea probleme de nesatisfacere a cerinţei de apă la toți utilizatorii din Spațiul Hidrografic Banat”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat .

 

Compartimentul   de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Comentarii

comentarii