VIDEO FOTOGALERIE Festivalul Internaţional de Jaz ziua a doua cu aproape 8.000 de spectatori în aer liber

Vineri,în cea de-a doua seară a festivalului internaţional de Jazz, organizat la Gărâna pentru a 16-a oară, mii de oameni au umplut și aseară Poiana Lupului din staţiunea montană aflată la aproape 1000 de metri altitudine.

 

 

Pe scenă au urcat mai mulți artiști și formații din Europa și România.

Spectacolul serii de vineri a fost deschis de Mario Florescu şi alţi 3 profesori reuniţi sub numele de Mario & The Teachers. Trupa din Arad a impresionat publicul cu un stil special, iar piesele de etno-fusion i-au obligat să revină la bis.

Au urmat apoi tinerii germani membrii ai Edgar Knecht Quartet. Succesul obținut a fost neașteptat chiar și pentru ei. Nu este puțin lucru să fi aclamat și aplaudat  de atâția mii de spectatori. ,,Unici în felul lor, tinerii au reuşit să treacă de la un ritm în altul, dintr-un stil de muzică într-un amalgam de world music, jazz, latino, baroc. O jonglerie muzicală care a făcut publicul de la Gărâna să danseze, dar şi să mediteze” spune jurnalistul Sebastian Dragomir, mare iubitor de jaz.

În aceeași seară, publicistul Marius Chivu și-a lansat în Poiana Lupului pe scena Festivalului, volumul „Trei săptămâni în Himalaya”.

A urmat o pauză de aproximativ jumătate de oră, dar necesară deoarece pregătirea instrumentelor și a aparaturii pe scenă a durat mai bine de 30 de minute. A intrat la rând surpriza serii: aceasta a fost formaţia britanice Portico Quartet. Armonie, ritm, melodie, și tot ce trebuie pentru a ridica publicul în picioare. Prestaţía lor a fost de excepție- mai ales pentru pentru publicul tânăr= cei de la corturi- cum li se spune. Fără inhibiții, cu berea în mână sau fără, aceștia au aplaudat frenetic, au strigat, au fluierat și mai ales, au dansat. ,,Englezii au venit cu un stil  minimalism-hipnotic, combinat cu muzica ambientală, clasică, dance şi electronică, pentru unii chiar  futuristă” spune veșnicul și vașnicul prezentator al Festivalului, Florian Lungu.

În fibal, Brink Man Ship feat. Nils Petter Molvaer  a oferit un jazz urban post-modern plin de contraste, melodii delicate si ritmuri suprapuse, mai exact, peste Poiana Lupului, au răsunat acordurile de trompetă..

Nu au lipsit colacii secuiești, grătarele, gulașul, ciorba de cartofi, fiindcă- așa cum toți s-au obișnuit, la Gărâna, comerţul, gătitul şi arta, s-au împletit și merg mână în mână, armonios. DE la cazanul cu gulaș al lui Tăușanu din curtea Hanului ,,La Răscruce”- s-a ajuns la o adevărată industrie cu tot ce îți trece prin cap: carne și cârnați la grătar, ciorbe, sarmale, ardei umplut, dar și tradiționala salată de ardei copți, păstrăv la grătar, fasole, păpricaș sai gulaș.

Criza se face simţită chiar și la Gărâna  prin numărul mai mic de muşterii, dar comercianţii sunt totuşi mulţumiţi. DE fapt, turiști sunt la Gărâna, dar și8 aici s-a întâmplat exact ca la Băile Herculane cu cei de la Misa. Fiindcă prețurile au tot crescut și au crescut de la an la an- să ne amintim că la un moment dat se ajunsese la o porție de gulaș să coste și 20 de lei, turiștii preferă să își cumpere mâncarea din oraș și , mai ales cei de la corturi, și-o prepara singuri. Sau, merg în sat și mănâncă acolo fiindcă prețurile unt la jumătate.

Acum comercianții au realizat ce se întâmplă și care este fenomenul de nu se mai vine ca înainte, și au început să mai lase prețurile. Mai ales că există o concurență serioasă iar organizatorii de la Poiana Lupului s-au străduit și au amenajat spații pentru gătit, locuri în care să stai la masă pentru a nu mai mânca gulașul pe genunchi.

Programul pentru astăzi și mâine, este următorul:

Sâmbătă, 14 iulie – a treia zi

Tord Gustavsen Quartet (Norvegia)

Dave Holland Prism (SUA)

Kuara & Trygye Seim (Finlanda, Norvegia)

Emy Dragoi & Jazz Hot Club de Roumania

Duminică, 15 iulie – a patra zi

Eugen Gondi Trio (Olanda)

Bugge Wesseltoft & Friends (Norvegia, Franta, Germania, Turcia)

Carlos Bica – Azul (Portugalia)

Marc Ribot y Los Cubanos Postizos (SUA, Cuba)

Comentarii

comentarii