Festivalul răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul Montan a început la  Herculane VIDEO

A-XXIV-a ediţie a Festivalului Răchiei din Banat are loc în acest weekend în staţiunea Băile Herculane. Acţiunea a fost organizată de Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin cu sprijinul Consiliului Judeţean, al Asociaţiei producătorilor de răchie din Banat.

Festivalul Răchiei din Banat, reunește producători de răchie din zonele tradiţionale ale Caraş-Severinului, dar şi ţăranii care îşi fac propria producţie acasă în cazane moștenite din generație în generație.

La această ediție participă aproape 50 de producători din tot Banatul.

Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Răchia tradițională bănățenească nu are mai mult de 45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi. – Wisky rămâne mult în urmă.

 

Dacă la început vorbeam strict de răchia de prună, de câțiva ani, gama produselor s-a diversificat, așa că, acum găsim răchie din cireșe, din pere, din mere, dar şi din coarne ori… smochine și portocale. Ca să nu mai vorbim de varietatea aromelor: de la ienupăr, busuioc și trandafir și până la bujor alb.

Expoziţia este cu degustare gratuită iar vizitatorii şi turiştii din toată ţara aflaţi în trecere sau la tratament la Herculane, vor avea ce povesti acasă, mai ales că s-au făcut degustări la faţa locului. Ori, ce reclamă poate fi mai puternică şi mai grăitoare decât să guşti personal acest produs? Astfel, reclama produsului şi a staţiunii, este realizată dintr-un foc!

 

Să nu uităm că Răchia de Banat, este un brand pentru zonă şi că aceasta a stat mulţi ani pe mesele celor de la Bucureşti, de la Capşa în perioada interbelică, dar a fost servită şi la Viena sau Budapesta în casele nobililor sau palatul regal.

Agricultorii şi producătorii au prezentat pe lângă răchie şi bucate tradiţionale cum ar fi: mălaiul copt în spuză, brânza de oaie, caş afumat, slănină de porc pregătită în casă şi cârnaţi, precum şi fasole bătută şi cartofi copţi în vatră alături de brânză veche de un an şi ceapă roşie, de munte.

De când se știu, țăranii bănățeni și-au produs singuri răchia în gospodărie pentru nevoile proprii. În fiecare casă a existat câte un cazan de cupru – mai mare sau mai mic – unde agricultorii își produceau răchia din comina fructelor culese din livezile proprii moștenite ca și cazanul din moși – strămoși. Culmea este că deși au trecut vremuri grele și peste ei, țăranii din Banatul Montan care au răchie mai multă și mai și vând din ea sau o dau la troc pe zile de muncă sau ce au nevoie, aproape că nu au umblat la preț. Acesta este același de ani buni suferind doar mici modificări. Și în acest an, prețul unui litru de răchie variază între 25 și 35 de lei în funcție de fructe și tărie.

În majoritatea zonelor din Caraș Severin, pe văile Banatului Montan așa cum se spune, există și cazanele publice autorizate. Aici, țăranii vin cu comina în butoaie, cu lemnele pregătite și, frig răchia la cazan”. Plata se face în produs, adică în cotă parte din răchia obținută la o anumită tărie.

Nu lipsesc muzica şi dansul popular – prima zi a festivalul urmând să se încheie târziu, după ce ultimul vizitator va părăsi piața lui Hercules.

Manifestarea va fi reluată sâmbătă dimineața la ora 9. Un litru de răchie de prună pleacă de la 50 de lei și poate ajunge și la 150 – în funcție de vechime și fructul din care este făcută.

 

 

 

 

 

Citeste si

Accident cu tir bulgăresc, două autoturisme lovite, un stâlp la pământ și un nuc smuls din rădăcini

Accident grav pe DN6 soldat cu două autoturisme avariate, un stâlp de curent electric la …