Festivalul răchiei şi al produselor tradiţionale a ajuns la a 19 ediţie VIDEO

Festivalul răchiei şi al produselor tradiţionale. Aproape 40 de producători din Banatul Montan şi nu numai, au participat, la acest sfârșit de săptămână, în Bozovici în Valea Almăjului, la Festivalul răchiei şi al produselor tradiţionale. Organizatorii au decis ca, începând de anul acesta, manifestarea să aibă caracter itinerant pentru că se doreşte şi o promovare agro-turistică a subzonelor Banatului de Munte, iar bogăţia şi varietatea acestora trebuie puse în valoare prin toate mijloacele posibile. Celălalte 18 de ediții, au au avut loc până acum în orașul stațiune Băile Herculane.

 

 

Juriul a avut o misiune foarte grea, aceea de a degusta din toate soiurile de răchie, respectiv, de prune, de cireşe, de mere, pere, gutui, caise, de smochine sau de coarne. În cele din urmă, au fost premiate cele mai bune feluri de răchie, din fiecare soi.

Au participat, ca expozanți, producători de răchie de pe Valea Almăjului și din tot județul Caraș-Severin dar și producători de produse tradiționale, cum ar fi mălaiul copt pe vatră, brânză de oaie, de vacă, caș afumat, slănină de porc, cârnați de capră și de oaie, plăcintele și alte delicii tradiționale pregătite în casele almăjănilor.

Festivalul răchiei şi al produselor tradiţionale. Atmosferă a fost întregită de muzica populară instrumentală şi vocală, cu tinerii Ansamblului Semenicul, un ansamblu mult mai mare din acest an, care ne face cinste judeţului.

A fost o participare mare, atât din partea producătorilor din Valea Almăjului, precum și din alte zone pomicole ale județului Caraş-Severin. La final, cei mai buni producători au fost premiați de către organizatori, iar toți participanții au fost răsplătiți cu o porție de fasole cu cârnați oferită de către cei de la primăria Bozovici.

Pe lângă degustarea vestitei licori, localnicii din Almăj s-au putut bucura și de un adevărat regal folcloric, pe scena din parcul din Bozovici au urcat numeroși interpreți și dansatori. La final cei mai buni producători au fost premiați de către organizatori, iar toți participanții au fost răsplătiți cu o porție de fasole cu cârnați oferită de către cei de la primăria Bozovici.

Prin acest eveniment se promovează consumul de produse locale, de calitate, dar este, totodată, şi o oportunitate de promovare a zonei.

Festivalul răchiei şi al produselor tradiţionale. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Bozovici. La eveniment au mai fost prezenți deputata PSD Luminița-Maria Jivan, președintele Consiliului Județean Silviu Hurduzeu, primarul Stoicu si prefectul Matei Lupu.

Un reportaj de Adi Neagu.

 

 

Comentarii

comentarii