„Flood Prevention – For Better Life Quality” (“Prevenirea inundaţiilor – Pentru o calitate mai bună a vieţii”)

Municipiul Reşiţa în parteneriat cu Oraşul Kikinda – Republica Serbia implementează proiectul „Flood Prevention – For Better Life Quality” (“Prevenirea inundaţiilor – Pentru o calitate mai bună a vieţii”), Cod MIS – ETC proiect 1256, finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții în regiunea transfrontalieră și regiunea Dunării prin creșterea nivelului de gestionare a situațiilor de urgență și de pregătire în Reșița și Kikinda, precum şi creșterea capacităților tehnice și umane ale persoanelor implicate în domeniul situațiilor de urgență.

În cadrul acestui proiect una dintre activităţi o reprezintă realizarea unor exerciţii comune între reprezentanţii Municipiului Reşiţa şi ai celor din oraşul Kikinda în domeniul intervenţiilor situaţiilor de urgenţă (în special în caz de inundaţii), pe tema „Exerciţii comune de simulare în managementul de urgenţă pe durata inundaţiilor” (Activitatea 5. Schimburi de experienţă şi exerciţii comune), exerciţii ce se vor desfăşura pe parcursul a 2 zile.

Exerciţiul comun organizat de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Reşiţa va fi derulat în Municipiul Reşiţa în perioada 13-14 aprilie 2016.
Programul celor 2 zile este următorul:

· Ziua nr. 1- 13.04.2016

– Ora 10,00 – 10,30 – Deschiderea oficială a exerciţiilor comune:
1. Prezentarea exerciţiilor care vor avea loc şi discutarea modalităților de intervenție în cazul apariției celor mai probabile situații de urgență: inundații, incendii, accidente, etc.
2. Declarații de presă ale reprezentanților instituțiilor implicate în derularea exercițiilor.
– Ora 10,45 – 13,30 – Exercițiu comun româno – sârb: Simulare intervenție comună și interoperabilitatea structurilor de intervenție în situații de urgență: inundație pe râul Bârzava
– Ora 14,00 – 16,00 – Exercițiu comun româno – sârb: Simulare intervenție în cazul producerii unei alunecări de teren care a surprins un autovehicul, acesta răsturnându-se în albia râului Bârzava.
Ambele exerciții vor avea loc pe drumul spre stațiunea Secu.
Anterior desfășurării exercițiilor va fi acționat și sistemul de alarmare a populației.

· Ziua nr. 2- 14.04.2016
– Ora 11,00 – 11,45 – Conferință de presă cu privire la proiectul ,,Flood Prevention, for better life quality”, MIS ETC Code 1256
1. Prezentarea celor mai importante aspecte ale ,,Strategiei privind situațiile de urgență”, elaborată în cadrul proiectului ,,Flood prevention, for better life quality” MIS ETC Code 1256
2. Rolul simulărilor de intervenție în situații de urgență – dezvoltarea și perfecționarea deprinderilor de lucru în cooperare, precum și de antrenare a personalului din structurile operative (comandă și intervenție) ale partenerilor. Prin derularea acestui exercițiu comun se are în vedere îmbunătățirea reacției de răspuns a structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență și asigurarea unui flux informațional adecvat între cele două state.
– Ora 12.00 – 12.30 – Vizita la sediul unde se află amplasată centrala de alarmare pentru situaţii de urgenţă achiziţionată în cadrul proiectului ,,Flood prevention, for better life quality” MIS ETC Code 1256.

La exerciţiul comun sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi regionale, reprezentanţi din cadrul departamentelor pentru situaţii de urgenţă din Reşiţa şi Kikinda, dar şi din mass-media locală şi regională.

Partenerii sârbi au organizat, în cursul anului 2015, în cadrul aceleaşi activităţi două exerciţii de intervenţie în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, care s-au desfăşurat la un lac din localitate. Au fost salvate de la înec mai multe victime şi s-a intervenit pentru salvarea unei victime încarcerată într-un autovehicul căzut în lac. Au fost implicate forţe din Kikinda de la Crucea Roşie, Pompieri, Clubul de scafandri ORCA, Ministerul Afacerilor Externe, Ambulanţa.

Comentarii

comentarii