FOTOGALERIE VIDEO Simpozionul Internaţional de Sculptură în Marmură, Caransebeş 2012- la final

De ieri, zestrea de frumuseți a Municipiului Caransebeș, s-a mai îmbogățit cu încă 12 sculpturi monumentale în marmură.
12 Sculptori din India, Insulele Canare, Kenya, Rusia, Italia, Iran, Costa Rica, Ucraina, Grecia şi România din Sângeorz Băi şi Bucureşti, au lucrat mai bine de o lună în marmura albă de Rușchița adusă în tabăra din Caransebeș. Blocurile de marmură de calitate au avut între 7 și 19 tone fiecare.

Bătălia pentru participare la Simpozion, a fost crâncenă. Peste o sută de artişti din întreaga lume și-au dorit să participe la această a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură în Marmură Caransebeş 2012.
Coordonatorul și ,,șeful taberei” este artistul Eugen Petri. Dintre toate proiectele, un juriu al organizatorilor a ales 15 proiecte. 12 au intrat în lucru și au fost finalizate ieri.
Cele 12 lucrări executate în această tabără, împreună cu cele existente, cumulează acum un total de 33 de sculpturi în marmură, tot atâtea câte există în prezent în Parcul Teiuş, realizate însă din lemn.
Cifra 33 reprezintă şi vârsta Mântuitorului, un simbol al creştinătăţii iar organizatorii s-au gândit să închide astfel un ciclu la această cifră.
Sculptorii care au lucrat în această ediție a Simpozionului, provin din țări de pe aproape toate continentele, Asia, Africa, America de Sud, Europa, oameni care au prezentat un portofoliu deosebit.
Ediţia din acest an are un caracter cosmopolit şi se înscrie într-un concept de artă monumentală decorativă, abstractă şi cu mesaj.
Potrivit organizatorilor, aceasta va fi ultima ediţie în marmură, urmând ca, pentru anii viitori, să se orienteze spre alte roci, dar şi spre metal, mai ales reciclabil, care poate fi recompus în adevărate opere de artă.
Criticul de artă, Pavel Șușară, spune că ,,acesta este cel mai mare eveniment în domeniu din ultimii 20 de ani din România”.
O ambianță deosebită s-a creat în momentul în care artiștilor li s-au decernat diplomele de participare. Fiecărui artist i-a fost intonat imnul țării sale- moment în care a fost felicitat de primarul Marcel vela, directorul Casei de Cultură Ion Cojocaru și alte oficialități.
Ca o notă de final, mai trebuie spus că pentru a marca acest moment deosebit, deși afară erau aproape 40 de grade și toată lumea a fost la cămașă, Coajă a venit îmbrăcat la costum și cu cravată. Un amplu reportaj cu vernisajul lucrarilor si ce au spus oficialitățile, veți putea urmări în jurul prânzului. Tot atunci veti putea afla si ce a patit Coaja la Simpozion.

Comentarii

comentarii