Funicularul mai are de aşteptat VIDEO

Funicularul mai are de aşteptat. Deşi era pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului local Reşiţa, achiziţionarea obiectivului a fost respinsă în bloc atât de atât de aleşii PSD cât şi de cei ai PNL.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local al Municipiului Reşiţa se afla şi achiziţionarea funicularului. Propunerea primarului viza achiziţionarea acestuia de la actualul proprietar – un om de afaceri din Resita, în vederea accesării de fonduri europene. Viziunea de modernizare propusă este unică în Europa, conform consilierilor edilului şef şi presupune crearea unei alei pietonale suspendate, amenajarea unui loc pentru sporturi extreme şi a unor restaurante. Termenul de depunere al eventualului proiect este februarie 2019.

Propunerea achiziţionării funicularului a fost votată doar de un singur consilier liberal, iar un altul a votat împotrivă, restul aleşilor locali s-au abţinut de la vot, iar propunerea nu a fost adoptată. Consilierii locali au cerut noi lămuriri, dezbateri publice şi noi expertize.

Unii reşiţeni consideră funicularul un simbol al urbei şi ar fi de acord cu cumpărarea şi modernizarea lui. Altii spun ca din cauza vechimii si a neintretinerii, acesta este un morman de fier vechi si un pericol pentru oras. In luna martie a anului 2015, administratia publica resiteana a somat societatea comercială ce aparține omului de afaceri Costel Ciobanu. Motivul: pericolul pe care-l reprezintă podul funicular din centrul orașului. Din cauza vechimii și mai ales, a faptului că nimeni nu l-a mai întreținut de mai bine de 20 de ani, podul s-e degradează de la o zi la alta. Primele elemente care au cedat, sunt cele de susținere – mai exact- de protecție. Este vorba de plasa de sârmă ce avea rolul să oprească bucățile de calcar – rocile- ce erau transportate cu vagonetele din cariera de calcar de la Doman, la furnal sau la aglomerator.

Potrivit articolului 25 din Legea 10/1995 „Proprietarii construcţiilor au următoarele obligaţii principale:

a) efectuarea la timp a lucrărilor de întreţinere şi de reparaţii care le revin, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcţiei si rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcţiilor;
b) păstrarea şi completarea la zi a cărţii tehnice a construcţiei şi predarea acesteia, la înstrăinarea construcţiei, noului proprietar;
c) asigurarea urmăririi comportării în timp a construcţiilor, conform prevederilor din cartea tehnică şi reglementărilor tehnice;
d) efectuarea, după caz, de lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinţare parţială, precum şi de lucrări de reparaţii ale construcţiei numai pe bază de proiecte întocmite de către persoane fizice sau persoane juridice autorizate si verificate potrivit legii;
e) asigurarea realizării lucrărilor de intervenţii asupra construcţiilor, impuse prin reglementările legale;
f) asigurarea efectuării lucrărilor din etapa de postutilizare a construcţiilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Nerespectarea acestor obligaţii atrage după sine aplicarea de sancţiuni contravenţionale, conform prevederilor legale în vigoare.

În momentul de faţă funicularul este în proprietatea unei firme şi are intabulat şi terenul aferent construcţiei în suprafaţă de 1666,46 mp. Construcţia a fost evaluată de către o firmă la valoarea de 129 567 euro.

Comentarii

comentarii