Garda de Mediu caută soluţii pentru diminuarea surselor de poluare din judeţ

poluare moldominDeşi nivelul de poluare din judeţ ca şi cel din ţară necesită încadrarea în normele Uniunii Europene acest lucru lasă încă de dorit. Pe parcursul anului trecut, comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a urmărit diminuarea și eliminarea poluării în județ, efectuând controale şi acţionând cu prioritate în direcția poluatorilor industriali, a colectării și depozitării deșeurilor municipale și industriale.
Sursele de poluare din judeţ şi din Reşiţa sunt încă în vizorul celor de la Garda de Mediu.
De exemplu, SC TMK Reşiţa SA este operatorul economic ce are ca şi activitate principală producerea şi turnarea oţelului la o capacitate de producţie de 450.000 de tone pe an. Această activitate produce poluare în atmosferă prin activitatea oţelăriei electrice. În urma măsurilor dispuse de către Garda de Mediu aceştia au fost nevoiţi să efectueze investiţii de modernizare a instalaţiei de captare şi epurare a gazelor arse. O altă sursă de poluare a TMK este zgura proaspătă care provine de la oţelăria electrică care este depusă pe un amplasament unde această zgură suferă un proces de granulare în urma stropirii permanente cu apă. Zgura rezultată este transportată apoi la halda de zgură de pe Valea Ţerovei ce se află pe o suprafaţă de 2 km care traversează zone locuite. Cantităţile de praf care ajung în atmosferă la încărcarea, transportul şi descărcarea zgurii, devin o sursă de poluare pentru locuinţele din preajmă.
Se pare că se încearcă o stagnare a poluării zonei cu acest praf prin umezirea continuă a zgurii respective, şi a căilor de transport a acesteia. Dar este necesar ca să fie respectate tehnologiile de exploatare a zgurii şi refacerea zonelor degradate.
O altă sursă de poluare pentru întreg judeţul, fiind vorba despre localităţile din mediul urban. Deşi în 2012 printr-o hotărâre de guvern a fost sistată activitatea depozitelor de deşeuri din toate oraşele, în prezent la nivelul judeţului Caraş-Severin situaţia gestionării deşeurilor municipale nu este rezolvată. S-a căutat o soluţie de depozitare temporară a deşeurilor menajere din judeţ pe o porţiune a depozitului din Reşiţa unde o parte sunt selectate pentru a fi reciclate, iar restul deşeurilor sunt transportate la depozite autorizate din ţară, susţine comisarul şef al Gărzii de Mediu, Corina Paşcotă.
Situaţia viitoare gestionării deşeurilor din judeţ este una incertă.
Nu se mai aduce în discuţie situaţia gravă creată de Moldomin în ceea ce priveşte poluarea prin cele 106 h de plajă uscată de steril decantat şi care nefiind umezit la fiecare bătaie a vântului praful ridicat este un mare risc pentru locuitorii din Moldova Nouă. Şi situaţia de la Moldomin este incertă deşi Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 100.000 lei şi a formulat o plângere contravenţională. Greu de precizat cine şi cum va soluţiona această problemă.
Nici Aquacaraş nu se lasă mai prejos şi vine cu surse de poluare prin staţiile de epurare ape uzate menajere care nu asigură o epurare corespunzătoare în Caransebeş, Oţelu Roşu şi Băile Herculane. În Oraviţa, Anina, Moldova Nouă şi Bocşa în lipsa staţiilor de epurare apele uzate menajere se evacuează direct în emisari.
De asemenea CNU Bucureşti – Sucursala Banat-Oraviţa cu sectoarele miniere Lisava şi Ciudanoviţa sunt surse poluante prin deversarea apelor de mină după decontaminare în cursurile de ape din zonă care sunt poluate cu uraniu şi radiu, datorită faptului că, instalaţiile de tratare nu asigură reţinerea elementelor radioactive în conformitate cu normele actuale. Se încercă lucrări de închidere şi ecologizare şi tratare a apelor încărcate radioactiv, dar este un procedeu care se va desfăşura în timp.

Comentarii

comentarii