Garda Forestieră din Caras Severin face controale și aplică sancțiuni chiar și personalului silvic

Garda Forestieră a Județului Caraș-Severin a prezentat un raport despre controalele efectuate în anul 2016 privind tăierile ilegale de lemne. Comparativ cu anul 2015 aceste tăieri se pare că s-au diminuat la jumătate datorită controalelor comune a Gărzii împreună cu Direcția Silvică, Poliția și Jandarmeria și a înăspririi legislației silvice.

”O foarte mare importanță a avut noua legislație care a apărut în acest an privind transportul materialului lemnos, modificarea Legii 171 privind contravențiile silvice. În momentul de față dacă se efectuează un transport fără acte legale se confiscă inclusiv mijlocul de transport, ceea ce îi cam sperie pe cei care sunt tentați să desfășoare astfel de activități”, a precizat ing. Romel Buzescu, Radarul Pădurii fiind de mare ajutor în acest sens.

Din totalul volumului tăiat ilegal la Direcția Silvică Caraș-Severin, un volum de 1229 mc nu a fost justificat prin contravenții și infracțiuni și a fost imputat personalului silvic de către Garda Forestieră. Și controalele efectuate de Direcțiile Silvice pe linia tăierilor ilegale au fost superficiale. Dacă Garda Forestieră a efectuat 76 de controale și a aplicat 76 de sancțiuni contravenționale, Direcția Silvică, la 874 de controale, a aplicat doar 32 de sancțiuni, ceea ce îi determină pe cei de la GF să concluzioneze că aceste controale s-au făcut neserios, din birou. Garda Forestieră a făcut controale acolo unde au fost cei de la DS și au aplicat și sancțiuni unde s-au descoperit nereguli. Pentru abaterile constatate la personalul silvic au fost aplicate de sancțiuni de desfacere a contractului de muncă, 22 de penalizări salariale cu o valoare de 9061 lei și și 13 contravenții cu o valoare de 27 de mii lei aplicate de Garda Forestieră a Județului.

Numărul de infracțiuni a crescut însă în anul 2016, iar fenomenele contravenționale au crescut și ele cu 62%.
”Au fost întocmite și dosare penale. Numărul de infracțiuni a crescut în acest an cu 50 % față de anul trecut, ceea ce denotă o exigență sporită în aplicarea legii”, a mai spus reprezentantul Gărzii Forestiere.

O veste bună privind protejarea pădurilor este aceea că din anul 2017 se va pune în aplicare legea privind paza pădurii din proprietatea persoanelor fizice și juridice, foarte bine venită pentru că cetățenii nu puteau să asigure paza unei suprafețe de pădure, iar Direcțiile Silvice erau destul de reticente în a prelua în pază aceste suprafețe, dar prin aplicarea legii, începând de anul viitor, printr-o HG statul român finanțează paza suprafețelor de pădure de până la 30 de hectare.

Dacă suprafețele nu sunt asigurate prin contracte de pază, politica silvică este că nici nu se poate recolta de pe acele suprafețe masă lemnoasă până ce nu se încheie contractele respective.

Comentarii

comentarii