Gata cu căldura, s-a supărat doamna Toamnă și revine acasă – Vremea la noi

RADAR (RAdio Detection And Ranging, adica detectarea prin radio si determinarea distantei) reprezinta o instalatie de radiolocatie care emite microunde electromagnetice si foloseste reflexia acestora pe diferite obiecte pentru a determina existenta si distanta lor fata de antena.
meteoradar
Radarul de tip meteorologic este folosit pentru a identifica localizarea si deplasarea precipitatiilor, a estima tipul acestora (ploaie, zapada, grindina etc.) si a prognoza pozitia si intensitatea lor viitoare. Radarele moderne sunt radarele Doppler, capabile sa detecteze nu doar intensitatea precipitatiilor, dar si miscarea sistemelor precipitabile. Aceste informatii sunt analizate pentru a identifica structura furtunilor si potentialul de vreme severa.

In imaginea de mai sus este reprezentata reflectivitatea radar, marime proportionala cu cantitatea potentiala de precipitatii. In legenda, culorilor din extrema dreapta (portocaliu, rosu, mov) le corespund valorile de reflectivitate (peste 45 dBZ) ce caracterizeaza precipitatiile cu intensitate puternica sau furtuni cu grindina si vant intens, in vreme ce in partea stanga, reflectivitatile mai scazute (sub 25 dBZ) indica prezenta precipitatiilor slabe cantitativ.

Pentru Banat, meteorologio spun că de Dumninică de la ora 14.00 și până luni la ora 18, în vestul, nordul şi centrul ţării, precum şi în zonele de munte vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Pe arii restrânse va cădea grindină.

Sursa: http://vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/2

Comentarii

comentarii