Ghid pentru alegători – Ce trebuie sa faci la sectia de votare!

1. Fiecare persoană trebuie să urmărească semnalistica specială de la fiecare secţie care stabileşte circuite separate de intrare şi ieşire, acolo unde este posibil. De asemenea, autorităţile au marcat locuri pentru staţionare, astfel încât să fie asigurată distanţa minimă de 1 metru între persoane.

2. La intrarea în fiecare secţie, autorităţile locale au pus la dispoziţie măşti, dezinfectanţi şi mănuşi. Este şi locul unde o persoană desemnată măsoară temperatura fiecărui alegător. Persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau care au diabet zaharat sau alte boli cronice pot solicita acces prioritar în secţia de vot, acest acces fiind dispus de preşedinţii birourile de votare.

3. După măsurarea temperaturii, alegătorul este îndrumat către membrul personalului tehnic care răspunde de identificare.

4. Alegătorul va poziţiona actul de indentitate în suportul dispozitivului electronic, astfel încât datele sale să fie preluate în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenirea votului ilegal. Pentru câteva secunde, alegătorul îşi va îndepărta masca pentru a se putea face şi identificarea. Distanţa dintre acesta şi operator fiind de 1 metru şi jumătate.

5. Alegătorul se va îndrepta către persoana desemnată să preia semnătura în lista electorală şi va poziţiona actul de indentitate pe birou, astfel încât să nu fie necesară atingerea acestuia.

6. După ce va semna lista electorală, fiecare alegător va primi ştampila de vot şi buletinele de vot.

7. Alegătorul îşi va exercita dreptul de vot în cabină, apoi va introduce buletinele îndoite cu ştampila de control în exterior în urna de vot corespunzătoare fiecărui buletin.

8. La finalul votării va preda ştampila cu menţiunea votat şi îşi va aplica singur timbrul autocolant oferit de reprezentantul comisiei pe documentul de identitate.

9. Fiecare alegător va folosi traseul indicat pentru a părăsi secţia de votare. Cei care au temperatură mai mare de 37,3 vor avea acces prioritizat în secţie, va fi anunţat preşedintele, alegătorul îşi va dezinfecta din nou mâinile şi va fi condus fără a lua contact cu alte persoane şi va vota în cea mai apropiată cabină faţă de intrarea în secţia de votare. Cabina va fi dezinfectată şi va fi utilizată doar pentru persoane cu simptome similare.

Sursa:

https://www.antena3.ro/alegeri-locale-2020/alegeri-locale-2020-pasii-pe-care-sa-ii-urmezi-cand-mergi-la-votare-582513.html

Comentarii

comentarii