Hipertensiune arteriala – Remedii pentru hipertensiune

O problema din ce in ce mai des intalnita la tot mai multi oameni este hipertensiunea. Pe langa tratamentele urmate cu mare atentie, nutritia este esentiala. Cum reduci consumul de sare, cum mananci mai mutine grasimi? Iata cateva sfaturi de nutritie pentru hipertensiune arteriala.
Alcoolul nu este cool

In caz de hipertensiune arteriala, este esențial sa reduci consumul de alcool: nu mai mult de trei pahare de vin pe zi pentru barbati si doua pentru femei.

Scapa de kilogramele in plus

Excesul de greutate este inamicul inimii si al arterelor. Scapa de kilogramele in plus pentru a evita hipertensiunea arteriala.

Sarea, batalia finala

Desigur, medicul te-a avertizat impotriva excesului de sare. Daca esti hipertensiv, ar trebui sa consumi mai putin de 6 g de sare pe zi. Acest lucru incepe prin eliminarea solniei de pe masa. Apoi, trebuie eliminate alimentele bogate in sare: carnea, mancarurile preparate care necesita multa sare, branza prea sarata, cerealele pentru micul dejun, biscuitii sarati.

Inlocuieste grasimile animale cu grasimi vegetale

Este esential, pe cat posibil, sa se evite grasimile saturate, atunci cand ai tensiune mare. Untul trebuie inlocuit cu margarina si , in general, grasimile animale – inlocuite cu grasimi vegetale.

Alege carnea slaba

Pentru a evita grasimile saturate, alege carne destul de slaba. Evita carnea de vita, carnea de porc si de oaie. Cand ai pofta de carne exista solutii: peste si carne de pasare (fara piele).

Evita prajelile

Alege metode de gatit mai putina grasime, metode care conserva calitatea nutritionala a alimentelor. Opteaza pentru gatit la aburi, gratar, pentru a evita alimentele prajelile.

Activitate fizica

Activitatea fizica moderata este esentiala. O jumatate de ora pe zi de mers pe jos vioi, plimbari cu bicicleta, inot sunt modalitati de a face miscare fara a forta.

Fructele si legumele sunt aliatii tai in caz de hipertensiune

Nu trebuie sa existe zile fara consum de fructe si legume. Mizeaza in special pe fructe, care iti furnizeaza doza zilnica de potasiu necesar sangelui.

Remedii pentru hipertensiune

Alaturi de stilul de viata si de alimentatie, plantele sunt de ajutor in hipertensiunea arteriala moderata. Cele mai bune remedii care si-au dovedit eficienta in acest sens sunt usturoiul, maslinul si paducelul.
Hipertensiunea arteriala creste riscul de accident vascular cerebral si este o adevarata problema de sanatate in tarile dezvoltate, afectand in jur de 40% din populatia cu varsta peste 65 de ani.

Ametelile, tulburarile de vedere, palpitatiile si sangerarile nazale sunt cateva dintre semnalele de alarma ale hipertensiunii, insa aceasta complicatie poate trece neobservata sau este descoperita la un control de rutina. In cazul hipertensiunii moderate, sunt indicate: sportul (30 de minute zilnic), limitarea consumului de sare, de alcool si grasimi saturate, renuntarea la fumat, evitarea stresului si pierderea kilogramelor in plus.

Daca dupa 3 luni nu se vad rezultate – din cauza dificultatii pacientului de a-si schimba stilul de viata – medicul prescrie tratament hipotensor, care trebuie tinut pe viata. Totusi, pentru 10-30% dintre pacienti, hipertensiunea rezista la tratament, iar alteori, efectele secundare nu sunt de neglijat.

Maslinul

Folosit de 5.500 de ani de catre civilizatiile din bazinul mediteranean, maslinul are numeroase indicatii terapeutice. Funzele de maslin induc dilatarea vaselor de sange si sunt adesea recomandate pentru reducerea hipertensiunii usoare sau moderate. Beneficiile acestei plante sunt puse pe seama substantei active continute, oleuropeinul.

Acest compus este vasodilatator, regleaza ritmul cardiac, reduce colesterolul si are actiune antidiabetica. Se poate consuma un decoct din frunze de maslin, obtinut din 30 grame de planta la un litru de apa (se fierbe 10 minute, la foc moderat). Cura cu acest remediu se tine 5 zile pe saptamana, 3 saptamani pe luna, timp de trei luni.

Usturoiul

Acest leac este folosit de mii de ani, gratie multiplelor sale beneficii. De pilda, era utilizat de egipteni acum 3.500 de ani, insusi Hipocrate mentionand efectele benefice ale acestei plante. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda usturoiul in caz de hipertensiune arteriala moderata, pentru ca are efect diuretic si vasodilatator la nivelul vaselor periferice. In afara reducerii tensiunii, usturoiul scade nivelul colesterolului “rau”, are efect benefic in coagularea sangelui si, de asemenea, este antioxidant si antiinflamator.

Pentru a beneficia de aceste avantaje, este indicat sa se consume zilnic 4 grame de usturoi proaspat sau 1-3 catei, de preferinta zdrobiti. Persoanele aflate sub tratament cu anticoagulante sau cele care urmeaza sa faca operatie ar trebui sa nu consume usturoi in cantitati mari.

Paducelul

Nervozitatea, anxietatea si hiperactivitatea se numara printre cauzele hipertensiunii. Paducelul, care actioneaza asupra starilor de nervozitate si asupra inimii, este adesea indicat in hipertensiunea asociata tahicardiei sau in insuficienta cardiaca moderata. Gratie flavonoidelor continute, florile de paducel regleaza ritmul cardiac si amelioreaza oxigenarea la acest nivel, in timp ce alte molecule (proantocianidine) din planta au actiune sedativa. Se poate tine o cura cu infuzie de paducel (1-3 cani zilnic), timp de mai multe saptamani.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii