Iarnă de poveste în satele din Banatul Montan în Munții Locvei la Padina Matei VIDEO

Iarna pare că și-a găsit loc bun de popas peste dealurile și munții din Banatul Montan. Ba chiar a început să îşi facă de cap, mai ales că județul Caraş Severin are dealuri și munți pe aproape două treimi din suprafață. În zona Padina matei în Munții Locvei din sudul Banatului, peisajul este unul de vis. Stratul de omăt are la aproape o jumătate de metru, ninge și în continuare se anunță ninsori.

Patru zile a nins peste satul Padina Matei. Stratul de zăpadă măsoară aproape 40 de cm, iar temperaturile au scăzut cu mult sub zero grade. Nu a mai nins așa peste satele din Clisura Dunării, de ani mulți. În ultimele zile, a început să fulguiască așa ca în poveste la Padina. După ce ninsoarea s-a oprit, încă de la primele ore ale dimineții, utilajele de deszăpezire ale primăriei Gârnic au început să curețe toate ulițele satului.

Sătenii nu s-au lăsat nici ei mai prejos, au ieșit cu mic cu mare, și-au curățat de omăt propriile gospodării și în fața caselor. La casa familiei Marișescu, nenea Gheorghe se ocupă de curățarea zăpezii de pe lângă casă. Face poteci prin omăt să poată avea acces la animale. Are grijă ca în fiecare zi să facă poteci prin omătul gros.

El are sarcini bine stabilite. În fiecare dimineață, chiar dacă afară sunt peste 40 cm de zăpadă, iar temperatura este cu mult sub zero grade, vaca din grajd, orătăniile și scroafa cu purcei din ogradă, nu știu dacă afară a nins puternic sau nu. Ele trebuie hrănite la timp dacă vrei să ai ce pune pe masă.

După vorbă bătrânească ,,să-ți faci vara sanie și iarna car” – sătenii gospodari s-au aprovizionat cu lemne încă din vară și din toamnă. Acum, au nevoia doar de potecă pentru a ajunge la grămada de lemne și de brațe puternice să le poată căra.

Nici ceilalți membrii ai familie nu stau. Soția și fiica pregătesc prânzul. Pentru azi, o ciorbă din carne de porc și cornulețe cu cacao. Bunătățile sunt pregătite pentru masa de prânz. După muncă, nenea Gheorghe este răsplătit pe măsură: o ciorbă caldă, cornulețe cu cacao proaspăt scoase din cuptor și puțină răchie îți întărește sistemul imunitar, mai ales că afară este frig. 

După masă, în gospodărie începe din nou activitatea. Oamenii gospodari au de lucru până seara târziu. Vaca trebuie dusă la adăpat și chiar plimbată puțin, Chiar și pomii fructiferi trebuie scuturați de omăt, pentru că sub greutatea zăpezii, se pot rupe. Toate aceste activităţi fac parte din povestea unei zile de iarnă autentică la sat.

Copiii din Pagina s-au bucurat și ei de venirea zăpezii, s-au dat cu sania din zori și până seara, mai ales că satul are destule străzi în pantă.

În rest, toată lumea știe că o iarnă cu zăpadă multă, înseamnă un an bogat în roade și fructe. Mai ales că peste Banat nu a mai fost o iarnă cu așa multă zăpadă de ceva ani. Nici zilele care vor urma nu sunt prea fericite pentru cei ce nu iubesc zăpada. Prognozele meteo spun că în judeţul Caraş Severin se aşteaptă geruri și ninsori în următoarele zile.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Iarnă de poveste în satele din Banatul Montan în Munții Locvei la Padina Matei VIDEO

Comments are closed.