În 5 ani numărul proceselor împotriva băncilor a crescut cu peste 300%

Avocat Coltuc Marius Vicenţiu afirmă că în ultimii 5 ani numărul dosarelor împotriva băncilor a crescut cu peste 300%. Vestea bună este cî începe să se formeze o jurisprudenţă pozitivă pentru cetăţean în aceste procese, scrie AgerPres.

Câteva titluri – ‘Judecătoria de la Craiova a dat o soluție favorabilă debitorilor în CHF la un proces contra Volksbank. Soluția prevede înghețarea cursului de schimb la 3.172 lei pentru CHF’ – ‘Curs CHF înghețat la 1,88 lei, într-un proces cu OTP Bank’ – ‘O instanță din Gorj a dat o decizie definitivă care dispune înghețarea cursului la data acordării creditului. În plus, banca este obligată să restituie clientulilor banii plătiți în plus’

Și exemplele pot continua.

Toate dosarele împotriva băncilor din ROMÂNIA le puteti accesa aici:
http://portal.just.ro/SitePages/cautare.aspx?k=actiune%20in%20constatare%20clauze%20abuzive&r=sitename%3D%22ARMBdmRvc2FyY2hsX3Zkb3NhcmNobAhzaXRlbmFtZQEBXgEk%22&v1=-mjmpdosardata

Să înțelegem că s-a format o jurisprudență pozitivă în aceste procese?

Noi-avocat Coltuc Marius Vicentiu, sublinierea noastra—zicem ca DA.

Marea problemă a acestor dosare este declinarea de la o instanță la alta—Vezi și procesele ANPC similare. Marea victorie este că un astfel de proces durează maxim 8 luni, dacă nu se declină.

Totuși, există o practică neunitară a acestor tipuri de procese și Avocatul Poporului a semnalat aceste discrepanțe.

În România, atât evoluția procesului legislativ, cât și a celui jurisprudențial, continuă să fie marcată de puternice tensiuni, tendința fiind evident aceea de a impune un standard cât mai ridicat de protecție a consumatorilor, pe fondul unui climat economic, social și politic (electoral), propice unei asemenea evoluții.

Am în vedere faptul că, în plan jurisprudențial, asistăm la veritabile mișcari de masă, în valuri, împotriva băncilor. Un prim val a fost reprezentat de acțiuni individuale, precum și de așa-numitele ‘acțiuni colective’ care au reunit grupuri de zeci și chiar sute de consumatori individuali, în cadrul cărora s-a solicitat să se constate nulitatea unor zeci de clauze pretins abuzive din contractele de credit, cele mai frecvente fiind cele referitoare la dobânzi și comisioane. Unele dintre aceste acțiuni sunt încă în curs de judecată în diverse etape procesuale.Al doilea val este marcat de acțiunile în încetare formulate de autoritatea de supraveghere (ANPC), iar în perspectivă, de asociații ale consumatorilor și este în plină desfășurare. Al treilea val, cel mai nou, este dat de acțiunile individuale și colective în cazul creditelor în valută (CHF), pentru înghețarea cursului la data încheierii contractului.

Ne așteptăm în 2015 să avem totuși formată o jurisprudență unitară, pozitivă pe dosarele împotriva băncilor și cu singuranță va exista cel puțin o hotărâre câștigată în 2015.

Comentarii

comentarii