In memoriam- Achim Nica, doinitorul Banatului, va fi înmormântat duminică la Obreja

UPDATE

Achim Nica, marele doinitor cu glas de aur şi vers de dor al Banatului, s-a oprit din cântat. S-a oprit pentru totdeauna. Din grădina de la Obreja, nu se vor mai auzi privighetori niciodată, rădăcina dorului s-a stins la Obreja fiindcă Achim Nica a plecat puţin să se odihnească.

Dacă nu s-ar fi grăbit spre odihna veşnică, în 20 ianuarie, nea Achim ar fi împlinit 83 de ani.

Dar, nu a mai vrut să stea, nu a mai avut răbdare şi nu a mai vrut să suporte atâta suferinţă. A plecat la ceruri alături de cea care i-a stat alături o viață, a plecat lângă Călina lui dragă ce s-a stins în urmă cu vreo opt ani.  

În această dimineaţă, la ora 6, pe patul de suferinţă al Spitalului Municipal din Caransebeş, Achim Nica a plecat să se întâlnească cu eternitatea, el însuşi devenind eternitate şi amintire.

Cel care a  făcut inimile să tresară cu vocea sa, în ultimul timp s-a chinuit cam prea mult. A suferit de o afecţiune a colonului şi stadiul bolii necesita o intervenţie chirurgicală. Supus la mai multe investigaţii medicale, doctorii din Timişoara şi Caransebeş au ajuns la concluzia că organismul lui slăbit nu poate suporta operaţia. În plus, acesteia i se mai adaugă alte probleme neurologice – boli şi suferinţe strânse de-a lungul a celor 82 de ani de viaţă.

Probabil că trupul neînsufleţit al marelui artist a fost depus azi la casa lui din Obreja iar mâine, după masă la ora 16,  va fi mutat la Căminul cultural din comună care îi poartă numele: Achim Nica. Înmormântarea va avea loc duminică începând cu ora 12:30 în cimitirul satului, alături de soţia sa.    

Despre artist, în wikipedia scrie că ,, Achim Nica a venit pe lume la 20 ianuarie 1930 în localitatea cărășeană Obreja. A găsit încă din copilărie un mediu favorabil dezvoltării talentului său. De mic a cântat alături de mama și bunica și la 10 ani învățătorul i-a remarcat vocea, dar cariera și-a început-o la 30 de ani, relativ târziu, dacă ar fi să comparăm lansarea interpreților în zilele noastre. În perioada 1965 – 1975 Achim Nica a activat la Orchestra „Doina Banatului” din Caransebeș. Sub îndrumarea atentă a dirijorului Nicolae Perescu s-a afirmat repede în fața publicului din zonă, din țară dar și din Banatul Sârbesc, în turneele efectuate. La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele. Suflet impresionabil, de o veselă duioșie, sincer și cinstit din fire, Achim Nica și-a turnat tiparul lumii sale sufletești în cântece interpretate în acel fel rezervat și sfios după cum îi este și firea. În arhiva personală Achim Nica păstrează cu sfințenie un număr de opt discuri Electrecord, realizate între anii 1962 – 1979.”

Un admirator apropiat al lui Achim Nica, este Ion Stepanescu din Rusca Teregova. Acum doi ani, cu prilejul aniversării a 80 de ani de viaţă, artistul a fost sărbătorit printr-un spectacol omagial la Oţelu Roşu, spectacol preluat de TVR şi la care au participat zeci de invitaţi şi sute de spectatori.

Iată ce scriau colegii de la defunctul ,,Adevărul de seară” despre acest eveniment: ,,Achim Nica, regele neînscăunat al cântecului popular bănăţean, a avut parte de o supriză deosebită la aniverasarea a 80 de ani de viaţă şi 55 de scenă. Dumitru Fărcaş, Nicolae Sabău, Traian Ilea, Traian Jurchelea, Andreea Voica, Stana Stepanescu, Ramona Viţa sau Petrică Mâţu Stoian sunt doar câteva din numele sonore care i-au cântat în prag aniversar lui Achim Nica.

La initiaţiativa Fundaţiei Vlad-S – Centrul de Iniţiere şi Promovare a Tineretului din Munţii Banatului coordonat de Ion Stepanescu din Rusca Teregova, în Sala de Cultură din Oţelu Roşu, peste 1000 de oameni s-au îngrămădit să îl aplaude pe cântăreţul de excepţie al Banatului, dar şi ca să urmărească un regal folcloric închinat acestuia, semnat de nume grele ale folclorului românesc. “Anul trecut am fost la Obreja, în comuna natală a acestei legende vii a folclorului autentic bănăţean. A aniversat atunci 79 de ani de viaţă şi am considerat că nu trebuie să dăm uitării acest mare interpret al muzicii populare din Banat. I-am promis atunci că, la 80 de ani, îi vom organiza noi o aniversare pe care să nu o uite cât trăieşte. Am fi vrut ca acest spectacol aniversar să aibă loc în Bucureşti, dar starea de sănătate nu i-a permis deplasarea în capitală”, spune Ion Stepanescu, preşedintele Fundaţiei Vlad-S, organizatorul evenimentului.

    Ovaţionat la scenă deschisă, Achim Nica a fost copleşit de onorurile şi distincţiile înmânate. Au venit să-i fie alături la ceas aniversar interpreţi de marcă ai cântecului popular românesc. Dumitru Fărcaş, Nicolae Sabău, Traian Ilea, Traian Jurchelea, Andreea Voica, Stana Stepanescu, Ramona Viţa sau Petrică Mâţu Stoian au fost protagoniştii unui adevărat regal folcloric, urmărit de o sală neîncăpătoare. “A fost un spectacol-maraton dedicat regelui neîncoronat al folclorului românesc. I-am dat cezarului ce-i al cezarului, pentru că Achim Nica merită toată recunoştinţa noastră. Petrecea a continuat la Restaurantul Central, alături de peste 400 de prieteni ai maestrului şi s-a întins până în zori”, a mai spus Stepanescu, personaj implicat în numeroase acţiuni cu caracter cultural sau sportiv derulate în Banat”.

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “In memoriam- Achim Nica, doinitorul Banatului, va fi înmormântat duminică la Obreja

  1. I’m no longer sure the place you are getting your info, however good topic. I must spend a while learning more or working out more. Thank you for fantastic information I used to be looking for this information for my mission.

  2. What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how regarding unpredicted emotions.

Comments are closed.