IN SFARSIT FĂRĂ TELEFOANE SAU ALTE DISPOZITIVE MOBILE LA VOLAN

IN SFARSIT FĂRĂ TELEFOANE SAU ALTE DISPOZITIVE MOBILE LA VOLAN. În primele 6 luni ale acestui an, polițiștii rutieri din Caraș-Severin au organizat 29 de acțiuni. Tema –  folosirea telefonului mobil la volan. In urma acestora,  au aplicat 168 sancțiuni contravenționale.

 

Ieri, au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.675 din 13 august 2019 modificările și completările aduse Codului Rutier. Acestea au ca scop prevenirea accidentelor de circulație provocate de către șoferii cărora le-a fost distrasă atenția. Mai exact,  prin folosirea telefonului mobil pentru convorbiri. Dar si pentru realizarea de transmisiuni în direct pe rețelele de socializare (”live-ul la volan”) etc.

 

Folosirea telefonului mobil și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției. Pentru conducătorii de vehicule, aceasta constituie o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploare și frecvență.

 

Astfel, se va interzice ținerea în mână ori folosirea în orice mod a telefonului mobil. Sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

 

IN SFARSIT FĂRĂ TELEFOANE SAU ALTE DISPOZITIVE MOBILE LA VOLAN. Nerespectarea noilor prevederi se va sancționa cu patru puncte de penalizare. Dar și cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte, cu o valoare de la 870 la 1.160 lei. Vor fi sancționați cu amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere.

 

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă, cuprinse între 580 și 725 lei și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social crește.

 

IN SFARSIT FĂRĂ TELEFOANE SAU ALTE DISPOZITIVE MOBILE LA VOLAN. Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliția Rutieră va desfășura activități de informare a participanților la trafic.

Comentarii

comentarii