Inalt Prea Sfintitul Porsche si Prea Fericitii Mercedes si Audi

Noul arhiepiscop al Romanului si Bacaului a fost uns in cadrul unei ceremonii la care inaltele fete bisericesti au sosit cu limuzinele. Mica parcare de la poarta Catedralei Ortodoxe din Bacau s-a transformat in salon auto, in care se lafaiau Porsche, Mercedes-uri si Audi, pentru ca prea-sfintiile lor sughita daca isi odihnesc batranetile pe bancheta unor masini mai ieftine.

Dar asta e veche meteahna in ortodoxia romaneasca. Vechimea practicii nu o face, insa scuzabila, asa cum nu e scuzabila nici meteahna clericilor de a aduna averi punand tot felul de biruri pe capul preotilor parohi. Nici nu vreau sa cred zvonul cum ca, pentru ceremonia de intronizare a lui Ioachim s-ar fi cerut cate 50 de milioane de lei vechi de la bisericile mici si cate 100 de la cele mari.

Dar acestea sunt lucruri care s-au vazut si care se stiu.

Ceea ce nu s-a spus inca este ca numarul credinciosilor care au participat la ceremonia de la catedrala din Bacau a fost foarte mic. Si nu frigul a fost cel care i-a impiedicat pe ortodocsi sa vina la ceremonie. La un astfel de eveniment ar fi trebuit ca toata zona centrala a orasului sa fie plina de lume. Or, la eveniment abia s-a umplut spatiul din zona centrala a Parcului catedralei.

Eu zic ca acesta este un semnal. Un semnal care ar trebui luat in seama de mai-marii Bisericii Ortodoxe pentru ca e semnul ca credinciosii se indeparteaza de clerici. Nu e vorba de o ruptura intre credinciosi si preoti; in ciuda unor excese, preotii inca sunt perceputi pozitiv de catre enoriasi. E vorba, insa, de o ruptura intre marea masa de credinciosi si minoritatea aflata la conducerea treburilor bisericesti, minoritate care devine tot mai nesatula si corupta, care cere tot mai multi bani si avantaje si de la Puterea politica dar si de la credinciosi, de agita preotii mai mult chitantierul decat busuiocul.

Scris de Razvan Bibire www.contrasens.com

Comentarii

comentarii

2 comentarii la „Inalt Prea Sfintitul Porsche si Prea Fericitii Mercedes si Audi

  • 7 ianuarie 2015 la 0:16
    Permalink

    La proglamul RABLA de acum 2 ani  preotii din parohii au strans vauchere (fff multe)  Ex  17 vauchere la  parohia Forotic…. rezultatul FIRMA  RENT-A -CAR  —- AUTONOM  masini inchiriate  in spate BISERICA ORTODOXA ROMANA. Au si limuzine pentru cei interesati….Va utati cum arata DANIEL??????? prea fericitul … pai cand are un venit de 126000 RON………..un buhait de bautura si tigari…RUSINE

  • 7 ianuarie 2015 la 0:09
    Permalink

    Cititi in Biblie  la MATEI capitolul 23 si vedeti ce spune de fetele bisericesti…………

Comentariile sunt închise.