Incendiu la Azilul de batrani din Resita

Sirenele pompierilor au sunat la Azilul de bătrâni din Reșița

Astăzi a avut loc un exercițiu de simulare a unui incendiu la Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reșița. În cadrul programului anual de verificare în caz de situații de urgență a fost realizat un exercițiu complex de simulare a unui incendiu ce ar fi avut loc la etajul doi al instituției.

Au participat echipaje ale ISU ”Semenic”, de la Jandarmerie Poliție și Ambulanță. După ce un angajat al complexului a pornit alarma de incendiu a fost apelat serviciul unic de urgență 112. În cel mai scurt timp echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic” au intervenit cu 3 autospeciale. Au fost evacuați bătrânii aflați în apropierea locului în care se presupunea că ar fi izbucnit incendiul. A urmat un exercițiu de salvare pe scara mobilă a uneia dintre autospecialele sosite la fața locului, victima fiind evacuată pe o targă. La final angajați ai instituției și cei din conducere au fost puși în situația de a folosi stingătoarele din dotare, acest exercițiu fiind în același timp și o verificare a capacității de intervenție a celor din Complexul de Servicii Sociale în cazul unui pericol real.

”Orice exercițiu este binevenit și scopul este de aști oamenii să acționeze în caz de urgență, în cazul de față, un incendiu cu scopul de a reduce fenomenul de panică”, a precizat Colonel Ilarie Bușe al ISU ”Semenic”.

Deși simularea incendiului s-a desfășurat conform planului și totul a decurs ca un scenariu bine regizat, în condițiile unui incendiu real lucrurile ar putea sta cu totul altfel având în vedere faptul că în Complex există 170 de beneficiari și doar 12 angajați în schimbul de zi și 5 în schimbul de noapte. Pe lângă problema personalului redus intervine și problema celor 79 de bătrâni imobilizați la pat și care sunt dificil de transportat. Conducerea instituției speră ca în viitorul apropiat să se poată materializa lista dotărilor pe care și-au propus-o pentru ca azilul să funcționeze în siguranță.

”Plecând de la ideea că trebuie să facem cât mai bine pentru asistații noștri, până acum ne-am gândit la confortul lor, acum a venit perioada să ne gândim și la siguranța lor și împreună cu colegii mei de la ISU vom pune la punct un plan de evacuare, vom încerca să facem o listă de dotări, în așa fel încât să preîntâmpinăm evenimente, nu să încercăm să limităm pagubele. Ceea ce îmi doresc este ca în cel mai scurt timp, undeva în perioada lunii august, la următorul exercițiu, să ieșim mult mai bine decât am ieșit acum și bănuiesc că asta se va putea face și cu sprijinul care ni s-a promis de la Consiliul Județean pentru modernizarea sistemului de prevenire și limitare a pagubelor”, a precizat Cristian Vâlceanu, directorul Complexului de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte Reșița.

Comentarii

comentarii