Început de Advent – Tradiția merge mai departe

În 27 noiembrie, credincioșii catolici de rit apusean (latin) intră în perioada numită Advent. În organizarea actuală a liturghiei romane, Adventul se plasează la începutul anului bisericesc. Anul liturgic începe cu prima duminică a Adventului, deoarece totul începe în Biserică cu venirea lui Cristos. Termenul latin „adventus” înseamnă „sosire” și semnifică o perioadă de pregătire dinaintea Crăciunului.

Cei care cunosc obiceiurile tradiționale ale catolicilor de rit apusean știu faptul că în această perioadă ei își pun în casă o coroniță din brad cu patru lumânări, de cele mai multe ori de culoare roșie. Cele patru lumânări reprezintă cele patru duminici de Advent. În fiecare duminică se aprinde câte o lumânare în plus, în așa fel încât, în ultima duminică, vor arde toate cele patru lumânări.

Acest obicei cu coronița de advent se regăsește și în multe case catolice din Banatul Montan.

Sâmbătă, 26 noiembrie, la Biserica Romano-Catolică din Eibenthal (sat de cehi din Clisura Dunării), în organizarea Centrului Diecezan de Tineret din Timișoara din cadrul Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara și a comunității romano-catolice din Eibenthal a avut loc Întâlnirea tinerilor din Arhidiaconatul Banatului Montan, cu participare fizică și online. În cadrul acesteia s-a celebrat Sfânta Liturghie cu ritualul aprinderii primei lumânări de Advent,  cu participarea Excelenței Sale József Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara.

A consemnat Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii