Infectia cu Helicobacter pylori – cauze, transmitere, simptome, modalitati de prevenire si tratamente alopate si complementare

Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie care poate duce la aparitia infectiilor la nivelul stomacului si partii superioare a intestinului subtire (duoden). Infectarea cu H. pylori se produce frecvent in copilarie. In unele cazuri nu produce simptome, insa pe termen lung poate cauza aparitia gastritei sau a ulcerului peptic.

In cele ce urmeaza vom detalia ce este si cum se transmite bacteria Helicobacter pylori, care sunt simptomele infectarii si factorii de risc, dar si cum poate fi prevenita infectia cu Helicobacter pylori.

Ce este Helicobacter pylori – caracteristici si mod de actiune

Helicobacter pylori este un tip de bacterie care patrunde in organism si poate produce aparitia infectiilor la nivelul tractului digestiv. Bacteria este de regula inofensiva si poate supravietui ani la rand in stomac, fara sa produca simptome, insa ulterior poate cauza aparitia ulcerului peptic sau a gastritei si, in cazuri severe, a cancerului de stomac.

E important de mentionat ca Helicobacter pylori este frecventa si afecteaza aproape 60% din populatia adulta1 si, de cele mai multe ori, bacteria este dobandita in copilarie. Cele mai multe persoane nu isi dau seama ca au o infectie cu H. pylori deoarece simptomele nu se manifesta, insa daca acestea apar, medicul va recomanda testarea pentru bacteria H. pylori si va prescrie antibiotice.

Helicobacter pylori a fost descoperita in anul 19822, dupa ce ani la rand medicii credeau ca principalele cauze care duc la aparitia ulcerului sunt stresul, alimentele picante si fumatul. Ulterior, oamenii de stiinta au evidentiat ca aceasta bacterie este vinovata de majoritatea cazurilor de ulcer gastric.

In ceea ce priveste caracteristicile bacteriei, aceasta are o forma spiralata, iar de aici se trage si termenul de „heliko“, ce inseamna spirala (din limba greaca). Bacteria Helicobacter este adaptata sa traiasca in mediul acid din stomac, putand reduce aciditatea din jurul ei, astfel incat sa supravietuiasca timp indelungat. Forma spiralata ii permite sa penetreze mucoasa stomacului, fiind astfel protejata in fata celulelor sistemului imunitar, care nu o pot distruge.

In acest fel, bacteria colonizeaza mucoasa stomacului sau a duodenului si se creeaza conditiile favorabile pentru aparitia problemelor la nivelul stomacului. Stomacul devine vulnerabil in fata acidului gastric, care va penetra cu usurinta mucoasa stomacului, fapt ce duce la aparitia sangerarilor si leziunilor, cauzand gastrita, ulcerul sau tulburarea procesului de digestie.

Care sunt cauzele si cum se transmite Helicobacter pylori

Infectia cu Helicobacter pylori se poate transmite prin intermediul apei si a alimentelor contaminate sau a salivei, dar si din cauza igienei precare3. De exemplu, bacteria Helicobacter pylori poate fi transmisa si prin materiale fecale, iar daca persoanele infectate nu se spala pe maini dupa ce au mers la baie, exista riscul de raspandire a infectiei.

De asemenea, infectia cu Helicobacter pylori este frecventa in randul copiilor deoarece acestia nu respecta intotdeauna normele de igiena, dar si in tarile sau comunitatile care duc lipsa de apa potabila curenta sau unde apa nu este filtrata corespunzator.

Este important de mentionat si ca persoanele care iau antibiotice pentru infectia cu H. pylori raman contagioase pana in momentul in care infectia nu mai este prezenta in organism, iar analizele confirma acest lucru.

Factori de risc

Printre principalii factori de risc pentru infectia cu Helicobacter pylori se numara igiena precara si conditiile de trai precum:

  • Lipsa accesului la apa curenta potabila;
  • Traiul in comunitati subdezvoltate, unde predomina conditiile de viata neigienice;
  • Traiul alaturi de o persoana infectata cu H. pylori;
  • Traiul in comun cu multi oameni, in spatii restranse.

Care sunt simptomele unei infectii cu Helicobacter pylori

Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu H. pylori nu prezinta simptome, insa, daca nu este tratata la timp, aceasta poate duce la aparitia ulcerului. Acesta se manifesta prin dureri abdominale, care apar in special pe timpul noptii, cand stomacul este gol, sau la cateva ore dupa masa.

Printre simptomele care sunt asociate cu infectia cu H. pylori se numara:

  • Durere abdominala, insotita de senzatia de arsura;
  • Greata;
  • Lipsa a apetitului;
  • Eructatii frecvente;
  • Balonare;
  • Pierdere in greutate;
  • Febra.

Durerile abdominale se pot intensifica atunci cand stomacul este gol si este cu atat mai important sa mergem la doctor daca:

  • Durerea abdominala este severa si persista;
  • Apar dificultati la inghitire;
  • Apare sange in scaune;
  • Voma este insotita de sange sau are un aspect asemanator zatului de cafea.

Ce boli poate provoca infectia cu Helicobacter pylori si posibile complicatii

Infectia cu Helicobacter Pylori netratata poate duce la aparitia tulburarilor digestive si a altor complicatii precum:

  • Inflamarea mucoasei stomacului (gastrita) – gastrita acuta poate fi provocata de consumul excesiv de alcool, in timp ce gastrita cronica apare ca urmare a unei infectii cu Helicobacter pylori care irita mucoasa stomacului;
  • Ulcer gastric – bacteria H. pylori deterioreaza mucoasa stomacului si a duodenului, astfel ca acidul gastric poate ataca tesutul si crea leziuni.

Alte complicatii pot include sangerari interne (asociate si cu anemia feripriva), perforarea stomacului, blocarea alimentelor in stomac (in cazul in care apare o tumora) si perturbarea procesului digestiv sau infectarea peritoneului (peritonita).

Desi nu se intampla in mod frecvent, infectia cu H. pylori poate duce la aparitia cancerului de stomac4. Initial, acesta se manifesta prin aparitia arsurilor la stomac, iar in timp pot sa apara simptome precum lipsa apetitului, greata, dureri, stari de voma sau senzatie de satietate dupa consumarea unei cantitati reduse de mancare.

Cum este diagnosticata infectia cu Helicobacter pylori

Va urma

Comentarii

comentarii