InfoCs subscrie celor spuse de Victor Nafiru:din nou s-a mințit poporul cu televizorul

Picture 022Nu întotdeauna adevărul este cel pe care îl vedem la televizor!
Duminică seara, la un talk-show prezentat la B1 TV, telespectatorii au avut ocazia să urmărească o emisiune moderată de Sabin Orcan, la care a fost invitat şi fostul meu coleg din urmă cu vreo 20 de ani, Mălin Bot, cu care, de-a lungul anilor, ne-am intersectat şi pe alte publicaţii.
Subiectul emisiunii a fost centrat pe aşa-zisele afaceri ale primarului Caransebeşului, Marcel Vela, care ar fi vândut un „munte“ unui italian, cu suma de un milion de lei. Timp de o oră, Vela a fost calul de bătaie, ceea ce ar trebui să ne surprindă, ţinând seama că, de la respectiva tranzacţie, derulată prin Consiliul Local Caransebeş, au trecut totuşi patru ani.
Sincer, nu m-ar fi interesat subiectul, pe care îl ştiam, de altfel, dar în altă variantă, dacă în respectiva emisiune nu s-ar fi vorbit, la grămadă, şi despre presa din Caraş-Severin, din rândul căreia fac şi eu parte din 1993. Dacă Sabin Orcan – ca să nu mai vorbesc de Mălin Bot, pe care (încă) îl consider prietenul meu – ar fi ţinut seama de activitatea mea şi a colegilor mei desfăşurată de-a lungul anilor, cu siguranţă că nu ar fi jignit cu subiect şi predicat presa din Caraş-Severin. Celor doi le amintesc că, în douăzeci de ani de activitate, n-am jignit în public alţi ziarişti, din respect pentru opiniile lor şi din spirit de colegialitate şi prietenie.
Nu mi-am propus să-l apăr pe Marcel Vela. Ca orice primar şi muritor de rând, Vela are şi el greşelile lui. Poate şi le cunoaşte, poate nu. E treaba lui. Ziariştii au menirea să le descopere şi să le prezinte cititorilor. Dacă vânzarea „muntelui“ a avut loc în 2009, de ce Orcan şi Bot au aşteptat patru ani ca să facă publică ilegalitatea? Dacă îmi amintesc bine, pe vremea aceea Mălin Bot era coordonatorul ediţiei de vest a ziarului Adevărul, iar Sabin Orcan, unul dintre redactorii-şefi de la Bucureşti. Prin urmare, cei doi au avut timp berechet să se ocupe de această poveste până acum, dar nu au făcut-o. Nu cumva în spatele acestui demers jurnalistic se ascund interesele altora? Întreb, doar, nicidecum nu dau cu parul.
Din câte îmi amintesc, nu este vorba de un munte, ci despre un teren situat pe o vale a comunei Zăvoi. Consiliul Local Caransebeş, căruia îi aparţinea terenul, l-a vândut la licitaţie, anunţată, de trei ori, în presă, pentru suma de 10 miliarde de lei vechi, un milion de lei de-ăi noi. Cumpărătorul era un italian ce-şi luase cetăţenia română, care se căsătorise cu o timişoreancă şi care locuia în municipiul de pe Bega. Dacă ar fi fost vorba de un afacerist veros, sunt convins că Mălin Bot l-ar fi luat în colimator pe când locuia în Timişoara. Acelaşi om de afaceri reabilitează una dintre clădirile impunătoare ale Caransebeşului, Garnizoana militară, situată în centrul municipiului, pe lângă care prietenul meu Mălin a trecut, cu siguranţă, de sute de ori. Mai mult, investitorul cu pricina construieşte şi un hotel pe Muntele Mic.
Că emisiunea de duminică a fost comandată şi nicidecum gândită (doar) de producător, o demonstrează reluarea unui subiect pe marginea căruia se tot vorbeşte de peste zece ani, acela că primarul Caransebeşului ar fi fost informator al Securităţii. Mălin Bot ştie foarte bine că astfel de acuzaţii au fost lansate din laboratoarele Partidului Democrat, care încă nu devenise şi Liberal, şi de care un anumit general de armată nu a fost străin. Subiectul era pus pe tapet înaintea alegerilor, fiind vizaţi adversarii Partidului Democrat. Acuzaţia a fost reluată şi în 2012, de deputatul Valentin Rusu, tot înaintea unei campanii electorale, Rusu provenind şi el din acelaşi partid cu generalul, în condiţiile în care, oficial, pe site-ul CNSAS, Marcel Vela este absolvit de o astfel de acuzaţie.
Emisiunea de duminică seară a avut chiar şi momente hazlii, când s-a afirmat că drumul de centură al municipiului este închis, ca şi cel de la Teregova, tot din cauza primarului Vela. În primul rând, prieteneşte, trebuie să le spun celor doi că centura nu este a municipiului, ci a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România, motiv pentru care primarul sau consilierii municipali nu puteau să o închidă. Apoi, ce are „sula cu prefectura”, de s-a vorbit despre centura de la Teregova, şi nu despre cea de la Domaşnea, acolo unde ea şi există? Faptul că Marcel Vela îi taxează pe şoferi pentru traversarea municipiului cu maşinile de mare tonaj mi se pare normal, în condiţiile în care CNADR nu a catadicsit, anii trecuţi, să repare drumurile din municipiul Caransebeş.
Dacă mai punem la socoteală faptul că în emisiune nu a fost uitată nici familia primarului, cu nunta fiicei acestuia, cu naşul Chiţoiu, ministru în Guvernul Ponta, cu prietenii şi colegii din partid, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva Marcel Vela a devenit incomod pentru unii.
Aşadar, pe cine deranjeaza Vela? Oare varianta de guvernator al viitoarei Regiuni Banat, vehiculată în unele cercuri, să fi stârnit orgoliile unor rivali de pe scena politică, sau a centrelor de putere şi interes de prin regiune şi, de ce nu?, chiar pe unele servicii, ştiindu-se faptul că Vela, în scurta perioadă cat a fost prefect, a cam blocat contrabanda de pe Dunare şi a facut ordine prin judeţ? Să fi deranjat opiniile primarului Vela, vicepreşedinte executiv al PNL, responsabil cu Administraţia Publică, în legatură cu regionalizarea, pe unii lideri USL interesaţi ca portul Orşova să rămână în Oltenia? Nu ar fi exclus să-i fi deranjat chiar pe cei care au venit în PNL Caraş-Severin, pe filiera PDL, ori asociaţiile transportatorilor din zonă şi nu doar. Şi să nu uităm că Primăria Caransebeş se judecă cu persoane importante pentru anularea unor acte administrative, obţinute abuziv, de pe vremea primarului Mura.
Indiferent de motivele pentru care emisiunea de la B1TV a fost difuzată, deşi se vedea de la o poştă că fusese comandată, exprim încă o dată părerea de rău că se încearcă atragerea presei din Caraş-Severin în tot felul de jocuri murdare, aruncându-se, nemeritat, asupra ei tot felul de anateme.

Preluare integrala Victor Nafiru argument-cs.ro

Comentarii

comentarii

3 thoughts on “InfoCs subscrie celor spuse de Victor Nafiru:din nou s-a mințit poporul cu televizorul

  1. Subiectul emisiunii a fost centrat pe aşa-zisele afaceri ale primarului Caransebeşului, Marcel Vela, care ar fi vândut un „munte“ unui italian, cu suma de un milion de lei. Timp de o oră, Vela a fost calul de bătaie, ceea ce ar trebui să ne surprindă, ţinând seama că, de la respectiva tranzacţie, derulată prin Consiliul Local Caransebeş, au trecut totuşi patru ani.

  2. La Timisoara, in inima Banatului sunt zeci de mii de mp spre vanzare cu preturi mult mai mici fata de anul de referinta 2009. Actiunea Primarului Caransebes este corecta si tine cont de faptul ca suntem in plina criza. Aruncati un ochi la Detroit ca sa intelegeti fenomenul…zeci de mii de locuinte libere 100%.

  3. „Mita se aduna la patru dimineaţa într-o parcare a unui motel din zona Porţile de Fier. Banii merg sus, foarte sus, la generali şi politicieni. Toată contrabanda este protejată şi dirijată de cei care trebuie să lupte împotriva ei. Am făcut rapoarte peste rapoarte, am colaborat cu serviciul secret al ministerului, le-am spus tot. La urmă m-am ales cu o mustrare şi amânare la avansare, apoi am fost nevoit să plec. Urmăresc ce se întâmplă în ţară. Din când în când mai prind câte unul, luat de fraier, ca să arate că fac şi ei ceva, î”, aşa sună mărturia unui ofiţer din Poliţia de Frontieră. Aceste fapte şi altele descrise cu lux de amănunte, confirmă nivelul ridicat de corupţie din această insituţie.

Comments are closed.