Inspectoratul de muncă verifică migranții ce muncesc în Caraș Severin
În condițiile în care fenomenul migrației cetățenilor străini non UE în România a luat amploare, pentru o bună gestionare a acestui fenomen și promovarea migrației legale în beneficiul tuturor celor implicați, respectiv societatea românească și imigranții, având în vedere Strategia națională privind migrația, e necesară consolidarea controlului legalității șederii pe teritoriul țării noastre a cetățenilor din state terțe și a încadrării acestora pe piața muncii din România.
Astfel, în perioada 31.10–08.11.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin au efectuat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.
Acțiunile de control au condus la următoarele rezultate: 42 controale efectuate, 3 angajatori sancționați, 7 sancțiuni contravenționale aplicate, din care 2 avertismente scrise și 5 amenzi în valoare totală de 15.000 lei, 32 măsuri dispuse pentru remedierea deficiențelor constatate.
Inspectorii de muncă au identificat deficiențe referitoare la: neîntocmirea de către angajator a evidenţei orelor de muncă la locul de muncă; în foile colective de prezență nu sunt evidenţiate ora de începere şi ora de sfârşit a programului de lucru; salariaților nu se acordă repausul săptămânal. Readucem în atenția angajatorilor faptul că neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse atrage răspunderea contravențională, amenzile de care sunt pasibili fiind cuprinse între 5000-10000 lei.
În Registrul electronic de evidență a salariaților, la momentul începerii Campaniei de control, la agenții economici din județul Caraș-Severin a fost identificat un număr de 762 de cetățeni străini non UE cu contracte individuale de muncă active din care cei mai mulți sunt cetățeni din Bangladesh (148), din Nepal (99) și din Serbia (80).
Reamintim faptul că cetățenii străini non UE pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României – cu respectarea prevederilor Legii nr.53/2003 – Codul Muncii și a H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților (REVISAL).
Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca, înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE, să obțină aviz de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) și să întocmească în formă scrisă contractul individual de muncă pe care îl vor înregistra în REVISAL.