Instanța a dat soluția finală în cazul Șpaga la examen la Hyperion Caransebeș

guma hyperionVă mai amintiți de scandalul de la Caransebeș legat de o șpagă pe peste 50.000 de euro – şpăgă plătită de o promoți 2010 a fostei Universităţi Hyperion din Caransebeş? Banii fuseseră strânși de la o promoție întreagă de absolvenți cu ajutrul coordonatoarei Universității, Nicoleta Gumă și a studentului absolvent Eugen Tacotă.
Potrivit rechizitoriului, in cursul lunii mai 2010, inculpatul profesor Stancu Gheorghe, in calitate de membru in comisia de sustinere a examenului de licenta la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Hyperion si de coordonator al lucrarilor de diploma a 35 de studenti ai Centrului Tutorial Caransebes din universitatea Hyperion, a primit de la acestia, prin intermediul inculpatei Guma Nicoleta si a inculpatului Tacota Eugen, suma de 52.500 euro, pentru a-i favoriza pe studentii respectivi in sensul acordarii unor note mai mari decat cele cuvenite.
Iată care a fost soluția instanței de judecată:

“Instanţa confiscă de la inculpatul Stancu Gheorghe suma de 52 500 Euro, sau echivalentul în lei, la data plăţii. Dispune instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1 680 Euro şi 632 lei, sumă ridicată de la inculpatul Stancu Gheorghe, cu ocazia percheziţiei domiciliare. Dispune instituirea sechestrului asigurator asupra cotei de 3 din imobilul situat în comuna Snagov, aparţinând inculpatului Stancu Gheorghe. Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra sumei de 17 321 lei, sumă ridicată de la inculpata Gumă Nicoleta, cu ocazia percheziţiei domiciliare. Dispune ridicarea sechestrului asigurator, instituit asupra cotei de 1, din imobilul situat în Caransebeş, aparţinând inculpatei Gumă”, se mai precizează în încheierea Tribunalului Dolj. Sentinţa dată în 19 decembrie poate fi atacată cu apel.

Profesorul universitar Gheorghe Stancu a luat şpagă de la studenţii care voiau o notă bună la examenul de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion din Caransebeş, nu mai puţin de 52 500 euro. A fost ajutat chiar de Nicoleta Gumă, coordonatorul Centrului Tutorial Caransebeş, şi de studentul Eugen Tacotă. Acesta din urmă a recunoscut, de la bun început, că a adunat câte 1 500 de euro de la colegii lui pentru trucarea examenului de licenţă şi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
Achitată pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată, Nicoleta Gumă a fost condamnată totuşi la un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Mai mult decât atât, din pedeapsa aplicată se deduce durata arestului preventiv, de 6 luni.
Profesorul Stancu a primit doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o durată de patru ani şi a primit interdicţia de a reveni la catedră mai devreme de un an.
Studenţii care l-au mituit pe profesorul bucureştean, şeful comisiei de licenţiere, au fost condamnaţi la câte patru luni închisoare cu suspendare.

Comentarii

comentarii