Instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare

DSC_0467Instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor din cele 366 de secţii de votare din judeţul Caraş-Severin premergătoare alegerii membrilor din România în Parlamentul European a avut loc miercuri, 21 mai a.c. La Reşiţa au fost prezenţi, începând cu ora 11.00, preşedinţii a 248 de birouri electorale, iar restul de 118 au fost convocaţi la Oraviţa, în partea a doua a instruirii, cu începere de la ora 14.00.
Înainte de începerea şedinţei, preşedinţii au ridicat materialele necesare procesului electoral şi le-a fost înmânat Ghidul preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, care conţine reglementări complete privind modalitatea de organizare şi funcţionare a birourilor electorale.
La instruire au fost prezenţi: subprefectul judeţului Caraş-Severin, Miu Nicolae Ciobanu, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, Rustin Ciasc, directorul Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Caraş-Severin, Nicolae Amzoi, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Petre Gheorghe, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Corina Vîrvoni, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Serviciului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale.
În cadrul şedinţei, au fost prezentate măsurile organizatorice pentru desfăşurarea corespunzătoare în conformitate cu prevederile legale a alegerilor membrilor din România în Parlamentul European, atribuţiile preşedinţilor şi locţiitorilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi s-au făcut precizări privind operaţiunile de finalizare a procesului electoral şi întocmirea Proceselor Verbale de centralizare a voturilor şi constatare a rezultatelor pentru secţiile de votare.
La nivelul judeţului Caraş-Severin, au fost constituite birourile electorale în toate cele 366 de secţii, din componenţa cărora fac parte un preşedinte, un locţiitor şi şapte membri.
Buletinele de vot vor fi distribuite de reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Caraş-Severin în ziua de vineri, 23 mai, la sediile tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ.
Prin Hotărârea de Guvern 103/2014, privind aprobarea bugetului şi a structurii cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, s-au stabilit sumele de bani ce vor fi primite în perioada alegerilor europarlamentare de preşedinţii, locţiitorii, dar şi ceilalţi membri ai secţiilor de votare. Astfel, preşedinţilor şi locţiitorilor le revin câte 85 de lei pe zi, impozabil 16%, dar nu mai mult de cinci zile, iar celorlalţi membri ai secţiilor de votare câte 65 de lei, impozabil 16%, dar nu mai mult de trei zile. În ziua alegerilor, aceştia vor primi şi câte 10 lei pentru hrană.
Referitor la modul de exercitare a dreptului de vot de către persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, cererile pentru urna specială, însoţite de acte doveditoare, se depun la birourile electorale ale secţiilor de votare numai în ziua de sâmbătă, 24 mai, în intervalul orar 18.00 – 20.00. Solicitările înaintate ulterior vor fi respinse.


Mihaela Badea
Biroul de presă

Comentarii

comentarii