Interesant! Cum susţine mafia lemnului – “mafia” politică. O parte din mita luată de şefii Romsilva ajungea la partide

defrisariOri ce asemănarea sau apropo la alte persoane și fapte din alte părți, sunt aboslut întâmplătoare! Asta s-a petrecut numai acolo, să știți!

Iată ce scriu colegii despre faptele petrecute în județul Cluj. Unii spun că situația este identică și în alte județe, noi nu știm asta. Dacă dumneacostră aveți știință despre astfel de fapte, punți mâna și scrieți. InfoCs vă stă la dispoziție cu spațiul necesar.
Jaful pădurilor din judeţul Cluj, despre care ministrul Pădurilor şi Apelor, Lucia Varga, spunea că a atins cote periculoase, s-a făcut de către membri ai unor partide politice, sub oblăduirea acelor partide. Din rechizitoriul lui Traian Mariş, ex- directorul Direcţiei Silvice Cluj, care a fost trimis în judecată pentru luare de mită zilele trecute, rezultă că se va alcătui un dosar separat pentru Ioan Morar, directorul care a avut grijă de pădurile Clujului din 2005 şi până în 2012. Din declaraţiile martorilor reiese că acesta din urmă ar fi pus bazele sistemului mafiot de cotizaţii, care trebuiau plătite de la ultimul pădurar, până şa şefii de ocoale silvice, continuat cu succes de Mariş. Cei doi au un lucru în comun: ambii erau, atunci când au fost desemnaţi în funcţii şi încă mai sunt membri de partid, Mariş este liberal, iar Morar este democrat-liberal. De ce au fost numiţi în aceste funcţii? „Traian Mariş fost numit director pentru că era din sistem şi a mai condus (Mariş era şeful Ocolului Silvic Gilău-nr). El mai este membru PNL până ce justiţia se va propunţa”, spune preşedintele PNL, Marius Nicoară. „Ioan Morar a fost un profesionist de aceea fost sprijinit de PDL la funcţia de director al Direcţiei Silvice. El este membrul PDL şi a chiar şi candidat la alegerile parlamentare pe colegiul de munte“, a susţinut preşedintele PDL, Daniel Buda.

Avantajele partidului

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT pe numele lui Traian Mariş rezultă că fiecare angajat al Direcţiei Silvice trebuia să cotizeze 20.000 de euro pe an, în două tranşe, pentru a-şi păstra postul. Din aceleaşi rechizitoriu, rezultă că sistemul a fost continuat de pe vremea celuilalt director, Ioan Morar, în timpul căruia se plăteau sume asemănătoare de bani. Din declaraţiile unuia dintre denunţători, Călin Bâlc rezultă că banii erau adunaţi „pentru a fi daţi şefilor în vederea susţinerii politice a acestora şi pentru a nu ne pierde locurile de muncă”.

Unde ajungeau banii din şpăgi

Procurorii nu au descoperit încă dacă o parte din banii de şpăgi ajungeau la partide. Preşedinţii partidelor din care directorii făceau parte spun că nu ştiu. Ascensiunea lui Mariş în fruntea Direcţiei Silvice s-a făcut cu ajutorul mai multor liberali: Traian Mariş, primarul comunei Mărişel din 2008 care este şi vărul său, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi de preşedintele PNL, parlamentarul Marius Nicoară. „Înainte de alegerile locale din iunie 2012 (10 iunie-nr) primarul din Mărişel, Traian Mariş, a spus că merge cu plasa de bani la Bucureşti, la directorul Romsilva ca să-l facă şef la Direcţia Silvică Cluj pe vărul lui, Traian Mariş. Când s-au întors de la Bucureşti au venit cu hârtia de numire a lui Mariş în funcţia de director”, a declarat pentru „Adevărul“ o sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Mariş a fost numit director prin delegare în 8 iunie 2012, alegerile fiind în 10 iunie. Cum a putut un primar de comună din Cluj, în speţă Mărişel, să aibă uşa directorului Romsilva, Adam Crăciunescu, deschisă pentru negocieri. Răspunsul vine din aceeaşi sursă: „cu ajutorul lui Horea Uioreanu (care era preşedintele PNL Cluj-Napoca şi parlamentar la acea oră-nr) şi a lui Marius Nicoară (preşedintele PNL Cluj şi parlamentar)“. Întrebat dacă e posibil ca Mariş să fi cotizat la bugetul partidului din şpaga primită, Nicoară a răspuns: „Nu ştiu, este greu de spus, în primul rând îşi plăteau cotizaţiile ca membri, apoi unii membrii făceau donaţii, directorii au salarii destul destul de bune“. Ca director al Romsilva Cluj, Mariş avea un salariu de circa 5.000 de lei lunar, iar înainte, ca şef de Ocol Silvic Gilău, avea circa 3.000 de lei. Cât de mari donaţii putea face acesta din aceste salarii? În ciuda salariului mic, Mariş avea o avere impresionantă încă înainte de a devni şef la Romsilva Cluj: o pădure de 7 hectare în Cluj-Napoca, 1.400 de metri pătraţi de teren în Cluj-Napoca, circa 40.000 de mp de teren în Mărişel, şi un teren de circa 9.000 de metri pătraţi în judeţul Vrancea. Pe de altă parte, Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj spune că nu avea de unde să ştie ce se întâmpla cu acei bani şi că are încredere că organele statului îşi vor face treaba.

Camioane electorale cu lemn

Alegerile parlamentare din 2012 au adus o supriză pe plan politic în Cluj: Elena Uioreanu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a obţinut o victorie zdrobitoare în colegiul 9, denumit „colegiul moţilor“, zonă unde au fost concentrate mai multe sate de munte din Apuseni, unde principala sursă de venit este lemnul. „Elena Uioreanu a câştigat datorită ajutorului primarului din Mărişel, Traian Mariş, şi a directorului Romsilva, Traian Mariş. Oamenii au primit câte un camion de lemne în curţi pentru a vota cu PNL, iar cei care nu au vrut lemne au primit 5 sau 6 milioane de lei vechi”, a declarat pentru Adevărul o sursă care a dorit să rămână anonimă. Aceeaşi sursă a declarat că şi Horea Uioreanu a fost ajutat de primarul din Mărişel cu 10.000 de lei pentru a plăti cauţiunea fiului său, arestat pentru trafic de droguri. „Primarul avea banii de la samsarii lui care făceau afaceri cu lemn cu protecţia lui Mariş”, a precizat sursa amintită. Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a declarat pentru „Adevărul“ că lui Traian Mariş, directorul Romsilva Cluj, nu i s-a cerut nicio cotizaţie. „El a ajuns director la recomandarea PNL, cât şi a PSD, dar nu şi-a cumpărat postul”. Soţia lui Uioreanu, Elena, a negat acuzaţiile: „Sunt aberante aceste declaraţii. Pe mine m-au sprijinit mai multe persoane, printre care şi primarul din Mărişel, aşa cum era normal pentru că e primar PNL. Însă nu s-a dat lemn pentru asta, eu n-am vrut să deschid nici măcar subiectul ştiind că sunt probleme pe partea asta. În legătură cu cauţiunea, e aberant. Credeţi că nu are preşedintele Consiliului Judeţean 10.000 de lei pentru a plăti cauţiunea?“ Primarul Traian Mariş nu a răspuns la telefon pentru a da o reacţie.

Sprijin de sus pentru mafia lemnului

Deputatul Mircia Giurgiu a făcut, în 2012, o interpelare la Guvern în legătură cu situaţia de la Mărişel, după ce a primit o petiţie semnată de o sută de localnici. Semnatarii memoriului cerau prefectului judeţului Cluj să facă demersuri pentru urgentarea punerii în posesie şi eliberării titlurilor de proprietate pentru 4.240 de hectare întrucât pe aceste terenuri erau exploatate de rude ale primarului. „Solicităm urgentarea punerii în posesie şi eliberarea titlului de proprietate deoarece au exploatat şi exploatează fără acordul composesorilor. Aceste exploatări se fac de către fratele primarului, Mariş Liviu, secretar al composesoratului, cu domiciliul în comuna Gilău şi de către preşedintele composesoratului, Purcel David, din Mărişel. Vă rugăm să opriţi exploatarea lemnului de pe terenul composesoratului până la intrarea în posesie a proprietăţilor”, se arată în memoriu. MIrcea Giurgiu, care lucrează acum în Guvern, a susţinut,ieri, pentru “Adevărul” că “în ciuda interpelării nu au fost făcute controale.”

Mita, în conturile copiilor

Traian Mariş, directorul Romsilva Cluj din iunie 2012 şi până în aprilie 2013, când a fost arestat preventive pentru că a primit mită 10.000 de lei de la trei angajaţi pentru a le asigura stabilitatea pe posturi, a fost trimis zilele trecute în judecată. Din stenogramele prezente în dosar rezultă că Mariş era puternic susţinut de factorul politic. Bâlc Călin, unul dintre denunţătorii lui Mariş spune într-una dintre interceptările telefonice ale procurorilor: „Îi director, nu te poţi bate cu el. Înţelegi? Să fie aia cinstită şi aia dreaptă, îi acolo, îi băgat, PNL-ul, îl ţine.“ Într-o altă discuţie, Valerin Mariş, angajatul de la Romsilva care i-a dat mita lui Traian Mariş spune:„Bă el, îi el, pă el îl ştii că el umblă pe acolo cu partidu, cu p… mea şi el nu-i din partidu ăla. Stai să-ţi spui că el de-ar fi de la PSD. I-ar spune ăia bă aşe. Dar îi bai că-i de dincolo.“ Dintr+o altă stenogramă rezultă că angajţii de la Direcţia Silvică primeau mita în conturile copiilor. Valer Prigoană, un alt inculpat din dosar, care a murit între timp, spune în discuţia cu un om de afaceri care trebuia să-I dea mită că va deschide un cont pe numele copilului: „Da, mă duc şi îi deschid la copil, la Transilvania şi …“.

Remus Florescu, Sursa: Adevarul

Comentarii

comentarii

4 thoughts on “Interesant! Cum susţine mafia lemnului – “mafia” politică. O parte din mita luată de şefii Romsilva ajungea la partide

  1. sa nu uitati ca Serviciul de Dezinformatii se bazeaza mai ales pe creduli. La „Cenieco” niciodata Petre Roman nu a fost actionar.

  2. La Cluj…nu ma pricep. Dar in Caras am dorit sa-mi vad padurea – 1,5 ha – pentru ca nu am vazut-o niciodata. Si nu am reusit. Pe la Dejesti! Nu cred ca exista un singur tractor care sa nu fie echipat pentru munca la padurea „altuia”.

  3. Sunt tot mai revoltata, cite aflam in ultima perioada, cite nedreptati. Inclusiv la pensii ! Vreau sa spun ca asa stat cum este Romania „nu se existe sub soare”. Si in zadar, sa, zicem guvernul ar fi de buna credinta”, esalonul II si III sunt asa bine infipte, incit nu stiu cind se vor indrepta llucrurile….Actualmente este STAT MAI FANARIOT decit ….in perioada FANARIOTA!!!!

Comments are closed.