Inundaţii în satul Ghertenis din Caras Severin VIDEO

În urma ploilor torenţiale de joi şi de vineri, aproximativ 20 de case, peste 40 de gospodării și mai bine de 100 de grădini și terenuri agricole, au fost inundate începând cu după amiaza zilei de vineri în localitatea Gherteniş, judeţul Caraş-Severin. Toate acestea s-au petrecut după ce apele venite de pe dealuri au trecut peste digul de pământ de pe malul stâng al pârâului din capătul satului.
Fizeșul este un afluent al râului Bârzava și strânge toată apa de pe dealurile și Munții Dognecei după care le aruncă peste Gherteniș.

Ieri seară, necazul s-a abătut peste oamenii din Gherteniș în jurul orei 21, când apele au început să tot crească și să inunde satul dinspre, Ulița de jos” paralelă cu digul râului Bârzava.

Azi, apa a tot crescut, a inundat terenurile agricole, apoi a intrat în grădini, de acolo în curți și bucătăriile de vară, în anexele gospodărești iar în sufletul oamenilor a intrat frica. La un moment dat, în zonă s-a răspândit zvonul că digul de pe Fizeș s-a rupt.

Acesta a fost și momentul în care printre localnici a intrat panica și groaza. Având încă în memorie momentele din 2005 şi 2006 când satul a fost inundat de două ori, oamenii și-au scos bătrânii din case și i-au dus la rudele din altă parte a satului. Apoi, au trecut la adăpostirea animalelor și a păsărilor de curte după care au început să-și ridice la înălțime lucrurile și hainele de prin case.

Inundaţii în satul Ghertenis din Caras Severin. În ajutorul sătenilor au venit pompierii militar de la ISU SEmenic care au adus două pompe de mare putere. Lor li s-a alăturat formația de voluntari ai SVSU Berzovia. Unele case și gospodării sunt deja la a patra inundație în ultimii 15 ani.

Comentarii

comentarii